wadmin | 2009. jún. 17.

Magánszféra1

A nagyvállalatok gazdasági hatalmának és politikai befolyásának növekedése megerősíti lehetséges hozzájárulásukat a fenntartható fejlődéshez és az arra gyakorolt hatásukat. A nemzetközi kereskedelem hatalmas befolyással van a fenntarthatóságra. A tanulás a fenntarthatóságért kiegyensúlyozott módon kell, hogy figyelembe vegye e gazdasági és pénzügyi erőket, és képessé kell tennie a tanulókat arra, hogy olyan akciókat hajtsanak végre, melyek fokozzák a köznek való elszámoltathatóságot és a felelősségteljes kereskedelmi gyakorlatokat.

A Global Compact (www.unglobalcompact.org) az ENSZ főtitkárának nemzetközi kezdeményezése, mely keretet kínál a kibontakozó felelős vállalati polgárságnak, kapcsolatot teremt a vállalatok és az ENSZ szervezetei között, és a dolgozók és a civil szervezetek között, hogy segítsék az emberi jogokkal, munkával és környezettel kapcsolatos alapelvek érvényesülését.

A fenntarthatóság megköveteli sok különböző tényező – az emberiség kulturális, társadalmi és gazdasági szükségletei, az emberiségnek otthont adó természetes környezet megóvásának sürgető parancsa – dinamikus egyensúlyát. A valódi cél, hogy mindenki életminőségét javítsuk, újragondolva és újraalakítva életmódunkat egy fenntartható jövő érdekében, melyben mindenki – elsősorban a mai szegények – békében élhet a létünket biztosító ökoszisztémák eltartóképességének határain belül.

Az üzleti vállalkozások fenntartható menedzsment rendszerei kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy közelebb kerüljünk a fenti célokhoz. A technológia megújítása és a környezetbarát termelési mód minden felelősen gondolkozó vállalat munkatervében kell, hogy szerepeljen, akárcsak a munkahelyteremtés és a dolgozók és a környező közösségek nevelése, képzése.

A műszaki és más szakképzési intézményekből kikerülő fiataloknak kulcsszerepük van a jelenlegi problémák – pl. a környezetkárosítás – megoldásainak felfedezésében és megvalósításában, ezért tudatában kell lenniük a fenntarthatóság fogalmának és kihívásának. Ők a kapocs a természet és a technika, a gazdaság és társadalom között, és kulcsszerepet játszanak abban, hogy egy társadalom képes legyen megoldani környezettel és fejlődéssel kapcsolatos problémáit.

A fő feladat: az életminőség javítása hatékony termelés, a természeti erőforrások ésszerű használata, a hulladék csökkentése és a szolgáltatások fejlesztése révén. Mindez megköveteli a kormányok, az üzletemberek, a műszaki szakértők, a közösségek és a családok közös elkötelezettségét.

Tags: 
Prefix: 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.