2.4. Minőségi oktatás és a tanárok kulcsszerepe

wadmin | 2009. jún. 17.

2.4. Minőségi oktatás és a tanárok kulcsszerepe

Az UNESCO-ICE deklaráció egyebek mellett megállapítja, hogy a tanulók által elért teljesítmény mindenekelőtt a tanár minőségétől függ. Ennek megfelelően minden oktatási rendszer elemi érdeke, hogy a lehető legjobb tanárokat sikerüljön megnyerni és a szakmában tartani. A következő részben áttekinthetjük, hogy a magyar oktatási kormányzatnak milyen eszközei vannak és lehetnek arra, hogy a minőségi oktatást minden fiatal számára a tanári oldalról elősegítse, illetve biztosítsa.

2.5. Oktatás a fenntartható fejlődésért

wadmin | 2009. jún. 17.

2.5. Oktatás a fenntartható fejlődésért

2.5.1. A fenntartható fejlődésre nevelés fogalma és tartalmi szabályozása

Magyarországon a környezet megóvására, az erőforrásokkal való gazdálkodás fenntartható változatára irányuló társadalmi és közpolitikai erőfeszítések az oktatásban is felerősödtek. Az elmúlt évek hazai környezetvédelmi és oktatáspolitikai törvényi szabályozás közeledése lehetővé tette a fenntarthatóság pedagógiájának előretörését.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.