Kétszintű érettségi mintafeladatok, érettségi követelmények.

A 2005-től bevezetendő kétszintű érettségi vizsga szakmai előkészítése a korábbi KÁOKSZI vizsgafejlesztő Központjában folyt. Ez a szakmai műhely 2004-től a korábbi Országos Közoktatási Intézetben Követelmény- és Vizsgafejlesztési Központ néven folytatta munkáját. Ezen a lapon a kétszintű érettségivel kapcsolatos publikus szakmai anyagokból igyekszünk egy minél teljesebb gyűjteményt közzétenni.

Mintafeladatok a kétszintű érettségihez

Mintafeladatsorok a kétszintű érettségi vizsgához (vizsgatantárgyaktól függően írásbeli, illetve írásbeli és szóbeli). Az itt letölthetőekkel azonos tartalmú dokumentumok megtalálhatóak az OM honlapján is.

Próbaérettségi 2004

A kétszintű érettségi 2005. évi bevezetése főpróbájaként 2004. május 18-án kezdődnek a próbaérettségi vizsgák. Az új vizsgarendszer fejlesztési munkáit az OKI Követelmény- és Vizsgafejlesztési Központjában végezték. Egy-egy adott vizsga befejeztével ezen a lapon lesznek elérhetőek a tantárgy írásbeli tételsorai és javítási-értékelési útmutatói. Az egész időszak alatt lehetőséget nyújtunk on-line tanácskérésre is.

Részletes követelmények a 2004. évi próbaérettségihez

Az OKI Követelmény- és Vizsgafejlesztési Központjában (korábban KÁOKSZI ÉVK) kidolgozott követelményrendszer. Az itt közölt dokumentumok tartalma megegyezik az Oktatási Minisztérium honlapján közöltekkel.

A 2004-es próbaérettségi tapasztalatai

Új érettségi Magyarországon – Honnan, hová, hogyan? Egy folyamat állomásai

A 2005-ös érettségi tapasztalatai

A 2005-ben először „élesben” megrendezett kétszintű érettségi tapasztalatainak átfogó összegzése segít abban, hogy a rendszer minél hamarabb megszokottá váljék; ahol egyáltalán voltak kezdeti problémák, ott megoldják azokat, ahol pedig nem, tudatában legyünk a kétszintű érettségi működőképességének.

A 2006-os érettségi tapasztalatai

A 2006-os érettségi a kétszintű rendszer első „megszokott” rend szerinti vizsgája volt. Ennek tanulságai már a stabilizálódott új rendszer tulajdonságairól mesélnek.

További információ

Az Oktatási Minisztérium oldalai a kétszintű érettségiről

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.