Kedves Kollégáink!

A mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetése, a NAT 2012 és a kerettantervek új tartalmi és módszertani elemei nagy kihívás elé állítanak bennünket, testnevelő tanárokat. Meg kell felelnünk azoknak az elvárásoknak, amelyeket az alaptanterv támaszt:

„ … A műveltségterület kiemelt célja, hogy a rendszeres fizikai aktivitás minden tanuló életében jelentős szerepet kapjon, továbbá ennek révén minden tanulót élethosszig tartó egészségtudatos aktív életvezetésre szocializáljon.” (NAT 2012) A meglévő, gyakran nem optimális tárgyi feltételek között kell megoldásokat kidolgoznunk ezeknek az elvárásoknak megfelelve.

Gyakorló testnevelő tanárokként mi is nap mint nap szembesülünk azokkal a nehézségekkel, megoldandó helyzetekkel, amelyek tantárgyunk a gyakorlatban sokszor kivitelezhetetlennek tűnő problémáiból fakadnak. Kiemelkedő feladatunk, hogy a testnevelés tantárgy presztízsét emeljük, el kell érnünk, hogy tanítványaink mindent tudjanak azokról a lehetőségekről, melyeket a testmozgás biztosít számukra.

Munkacsoportunk fő feladata, hogy a NAT 2012 és az új kerettantervek tükrében minél több segédanyagot, kidolgozott tervet, ötletet ajánljon az adott lehetőségek közötti legoptimálisabb megoldásokra. A lehetőségek feltárásával, elemzésével alternatív megoldási javaslatokat dolgozunk ki a mindennapos testnevelés megvalósításához.

Reméljük, hogy az itt összegyűjtött és elkészített anyagokkal hozzájárulhatunk testnevelő tanár kollégáink munkájának megkönnyítéséhez, és hogy hasznos és a mindennapi gyakorlatban alkalmazható lesz a feltöltött dokumentumok tárháza!

Mindenkinek jó munkát kíván a testnevelés-munkacsoport!

 

Dr. Bokor Judit

Dobra László

Erdeiné Békési Valéria

Kulman Miklós

Milinte Beáta

Dr. Rétsági Erzsébet

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.