Szerző: 
Megjelenés éve: 
2015

Az oktatás a városállam fennállása óta erősen centralizált Szingapúrban. Az oktatást irányító legfőbb intézmény, a Ministry of Education kontrollál mindent, még a magán oktatási intézmények működését és szakmai kontrollját is sokkal szorosabban határozva meg, mint az általában a gazdaságilag-iparilag fejlett országokban, főleg Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban szokásos. A minisztérium irányítja és kontrollálja az oktatás minden mozzanatát, a tanárképzést, a pedagógiai kutatásokat, a pedagógusképzést és -továbbképzést, az iskolaigazgatók kinevezését, a tanárok alkalmazását, a tankönyvek szakmai ellenőrzését, a tanulói eredményesség mérését és még sok minden mást.

Az oktatás szokásos szintjei Szingapúrban is megtalálhatók: a legjellemzőbb iskolaforma a hatéves elemi iskola (amelyet nemigen előz meg óvodai nevelés), az alsó, majd a felső középiskola, amelynek érdekes változata az angol sixth form school-okra emlékeztető, két év időtartamú junior college. Ez az intézménytípus egyértelműen a felsőfokú tanulmányokra készít elő. Az ország hat egyetemére és néhány más felsőoktatási intézményébe, például a sokféle képzési lehetőséget nyújtó kiváló nemzetközi egyetemek Szingapúrba telepített részlegeibe tehát elsősorban a junior college-okból kerülnek be a fiatalok. A felsőfokú végzést a doktori és posztdoktori képzési lehetőségek zárják le.     

Címke: 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.