Szerző: 
Megjelenés éve: 
2015

Ausztriában a tankötelezettség a gyerekek hat éves korában kezdődik és kilenc évig tart, ezen időszak alatt a kötelező általános képzést nyújtó iskolákban (allgemein bildende Pflichtschulen) tanulnak, amely Volksschule-t (6-10 éves koruk között), majd a tanulmányi eredményektől függően Hauptschule-t vagy Gymnasium-ot jelent. Az utóbbi két iskolatípus már az általános képzést nyújtó magasabb fokú iskolatípus első szakaszába tartozik [allgemein bildende höhere Schulen (AHS)]. Ennek első négy éve után a diákok választhatnak, hogy a négyéves főgimnáziumban [Oberstufen(real)gymnasium] vagy az ötéves szakközépiskolában (berufsbildende höhere Schule – BHS) folytatják a tanulást.

Bármelyik irányt választják, a tanulmányaikat érettségi vizsga zárja. A Hauptschule után a 9. és a 10. osztályt már szakiskolában végezhetik (Polytechnischer Lehrgang), ahol az általános alapműveltségi elemek mellett szakmai alapképzést is kapnak. A tanulmányaikat a 9. év után lezárni kívánó diákok számára a másik lehetőséget a szakképző iskola (berufsbildende Schule) jelenti, ahol a tankötelezettség miatt egy évet még eltöltenek a tanulók. Az alsó középfokú oktatás átalakulóban van, ugyanis a 2015/2016-os tanévig a Hauptschule-t ún. új középiskolává szervezik át (Die neue Mittelschule). A változástól azt remélik, hogy az általános iskola negyedik osztályának befejezése után mindenki ugyanolyan lehetőségeket kap az oktatásban.[1] (Virág 2013)

 

[1] http://www.bmukk.gv.at/schulen/bw/ueberblick/hss.xml, letöltés: 2015. február 3.

Címke: 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.