Szerző: 
Megjelenés éve: 
2014

Az Európai Bizottság égisze alatt működő, a kisgyermekkori neveléssel és gondozással foglalkozó munkacsoport jelentése (2014. október)

A tanulás és a nevelés folyamata nem a tankötelezettséggel, hanem a születéssel veszi kezdetét. A gyermek életében a születés és a tanköteles kor betöltése közötti időszak évei igen meghatározóak: ezek alapozzák meg az egész életen át tartó fejlődését, valamint szokásainak alapjait. A színvonalas kisgyermekkori nevelés és gondozás (early childhood education and care, ECEC) tehát a gyermek sikeres élethosszig tartó tanulása, társadalmi beilleszkedése, személyiségfejlődése és későbbi foglalkoztathatósága szempontjából alapvető jelentőségű. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés biztosítása szempontjából kulcsfontosságú, hogy az egész EU-ban javítsuk a kisgyermekkori nevelési rendszerek minőségét és hatékonyságát. Ahhoz, hogy minden ember sikeres életet élhessen, jó minőségű és elérhető kisgyermekkori nevelési rendszerekre van szükség. Ezért a kisgyermekek részére nyújtott színvonalas és megfizethető koragyermekkori nevelést és gondozást az Európai Unió tagállamai továbbra is kiemelt prioritásnak tekintik.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.