Megjelenés éve: 
2015

A holland oktatási rendszer mélyebb és több szempontú megismeréséhez magyar nyelvű összefoglaló munkákat tanulmányozhatunk (pl.: Schüttler - Bognár 2009; Gerda - Buda 2009; Major 2011; Reich 2013), de az áttekintés igényével számos információs portált is megtekinthetünk, közöttük a Holland Online-t vagy az EU-25 – öt. Érdekes azonban az is, ahogyan nemzetközi portálokon megjelennek az oktatással kapcsolatos információk.

 

Szakmai szempontok alapján kiemelkedő az Európai Bizottság által alapított Eurydice hálózat oktatási portálja.[1] Ez a szervezet európai szinten segíti elemzésekkel, információkkal az oktatáspolitika formálóit és a döntéshozókat. Összehasonlító neveléstudományi szempontból megkerülhetetlenek az európai nemzeti oktatási rendszerek és politikák részletes leírásai, illetve azok rövid összefoglaló áttekintései, továbbá a tematikus jelentések, a statisztikák, kulcsadatok megjelentetése, s a nemzetközi összehasonlítást tartalmazó tények és adatok oldal, s az általuk megalkotott Nemzeti Oktatási Rendszerek Európai Enciklopédiája, az Eurypedia.

Az Eurypedia Hollandiára vonatkozó egzakt áttekintő anyagából néhány sajátosságot emelünk ki, majd a rendszer strukturális leírásának rövid bemutatása következik.

Hollandiában a (köz)nevelési rendszer decentralizált. A 2-4 év közötti gyerekek gondozását megvalósító szolgáltatások működtetéséért a helyi hatóságok felelősek. A bölcsődei ellátás nem kötelező a gyermekek részére, ahogyan az iskola előkészítő sem. Öt éves kortól kötelező az iskola. Az alapfokú oktatás nyolc évig tart, általában a gyerekek 12 éves koráig, mivel a gyerekek többsége 4 évesen már odajár. Az oktatási rendszer működtetéséért az állam felelős, közelebbről az oktatás, a kultúra és tudomány minisztere, illetve a minisztérium államtitkára.

Az alapfokú oktatást követően, a középfokú oktatásban három fő típus található: a 4 éves időtartamú szakképzés előtti és szakképzést is biztosító előkészítő középiskola (VMBO), amit kiegészít az 1-4 éves programokat kínáló felsőközépfokú szakképzést biztosító szakközépiskola (MBO), az 5 éves képzési idejű alsó- és felsőközépfokon képző általános felső középiskola (HAVO) és az egyetem előtti, arra felkészítő 6 éves képzési idejű egyetemi előkészítő középiskola (VWO). A legtöbb középiskola számos középfokú oktatási programot kínálva teszi lehetővé, hogy a tanulók könnyen válthassanak az oktatás típusai, illetve az azokon belüli programok között. A tankötelezettség 18 éves korig tart.

 

A hollandiai oktatás rövid leírásába az Expatica honlap[2] információit is beemeljük. A honlapot működtető vállalkozás hasznos hírekkel, információkkal kívánta ellátni a Hollandiában élő, angolul beszélő hazájukból kivándorolt nemzetközi közösséget. Mára 11 országban szolgáltatnak minőségi információkat a letelepedés, a munkavállalás, az egészségbiztosítás, az adózás, az egészségügy és az oktatás helyi sajátosságairól a letelepedni vágyóknak.

A holland törvények értelmében 5-18 év között nemzetiségtől függetlenül minden gyermek tanköteles, aki az országban lakik[3].

 

[1] http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/about_eurydice_en.php

[2] http://www.expatica.com/about.html

[3] http://www.expatica.com/nl/education/schools/Education-in-the-Netherlands_100816.html

 

Címke: 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.