NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK RÉSZVÉTELI ALAPÚ FEJLESZTÉSE

A kötet egy olyan komplex oktatásfejlesztési folyamatba nyújt betekintést, amelyben több mint kétszáz pedagógus működött együtt közel negyven fejlesztő szakemberrel. Az együttműködés eredményeképp öt nevelési-oktatási program keretében közel ezer tanórán kívüli tevékenység számára készült foglalkozásterv.  A foglalkozásterveket a fejlesztőkkel közös munka során iskolai keretek között próbálták ki, ezt követően módosították, majd véglegesítették a pedagógusok.

A nevelési-oktatási programok foglalkozásterveinek (modulok) jellemzői, hogy bármely iskolában használhatók a tanórán kívüli tevékenységek pedagógiai tervezéséhez, megvalósításához.  A programfejlesztés során alkalmazott fejlesztési módszertan ugyan a tanórai foglalkozások fejlesztésére is alkalmas, de a kötetben bemutatott fejlesztési munka során alapvetően az egész napos iskolák (ENI) tanórán kívüli tevékenységei számára készültek programok. A programfejlesztéshez kapcsolódóan ezért, a fejlesztés részeként, az egész napos iskola, mint új iskolaszervezési forma koncepcionális kereteinek kidolgozása is megtörtént.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.