Időkeret: 
Maga a verseny körülbelül 150 perc tanórán kívüli időkeretet igényel (a csapatok számától függően ez változhat). A csapatok felkészülési ideje – melyet a versenyre nevező iskolák pedagógusai végeznek a mellékelt anyagok segítségével – ebben nincs benne.
Leírás / Célok: 

A modul rövid leírása: Éves rendszerességgel megrendezésre kerülő, iskolák közötti csapatverseny, amely a tehetséggondozást szolgálja. A csapatok feladatai között szerepel növény- és állatfelismerés, térképismeret, a témául jelölt ökológiai egység földrajzára, történelmére vonatkozó kérdések, környezetvédelmi témák, valamint az egyik feladat során a versenyzők önállóan előadják saját készítésű prezentációjukat. A verseny két változatát mutatjuk be: a) változat: Börzsöny és a biodiverzitás b) változat: Városi ökológia és légszennyezés Célok/részcélok: Egy – tágan értelmezett – ökológiai egység és egy környezetvédelmi fogalomkör – a normál iskolai kereteknél jelentősen pontosabb – körüljárása. A feladatok játékos formában segítik a tanulók biológiai, földrajzi ismereteinek bővülését, a problémamegoldó képességük, kreativitásuk és előadókészségük fejlesztését.

Megvalósítás keretei: 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.