Útikalauz iskolák és közösségek együttműködéséhez a fenntartható fejlődésért

Eredeti cím: Travelling Guide Practitioners guide to school and community collaborations for sustainable development. CoDeS az Európai Bizottság támogatásával valósult meg.

Ez a kiadvány kizárólag a szerzők véleményét tükrözi, és az Európai Bizottság nem felelős a felhasználásnak azon következményeiért, amely ennek a kiadványnak a tartalmán alapul.

A jó útikalauz általános képet fest egy tájról, áttekinti a hely kulturális hátterét és összefüggéseit, és közben kiemel néhány érdekességet is. Nem mondja meg az olvasónak, hová menjen; ehelyett az egyéni felfedezésre, további kutakodásra ösztönöz. A jó útikalauz azokban is felkelti a kalandvágyat, akik még sohasem utaztak, vagy akik úgy gondolják, hogy már bőven eleget utaztak addigi életükben. A jó útikalauz széles olvasóközönséghez szól. A jó útikalauz olyan, mint egy útitárs, amikor útnak indulunk, és az elmélkedésre érdemes élmények tárházát őrzi, amikor hazaérkeztünk. A mi Útikalauzunk új együttműködések kezdeményezését és a meglévők folytatását is segíteni szeretné. Nem tartalmaz sem sikerrecepteket, sem követendő („legjobb”) gyakorlatokat. Ehelyett azt reméljük, hogy ösztönözni fogja az olvasókat arra, hogy reflektáljanak azokra a tapasztalatokra, amelyek az iskolák és közösségek tanulása során keletkeznek, amikor a fenntartható fejlődésért együttműködéshez látnak.

Könyvünk tartalma az együttműködés alapkérdései köré szerveződik: mit, ki, miért, hogyan, mikor és hol. Minden fejezet négy részből áll: az Elméleti összegzés a kutatások egy-egy olyan szeletét tárja az olvasó elé, amely talán gazdagíthatja az együttműködések gyakorlatát; az Előnyök és Kihívások egy-egy gyakorlati kérdést világítanak meg; végül az Esetpélda a CoDeS Multilaterális Hálózat tapasztalataiból mutat egy-egy odaillő példát.

Átfogó képet nyújt az együttműködésekről az első fejezet, amelyben egy korábbi nemzetközi projekt vezetője számol be komplex tapasztalatairól. Az utolsó fejezet elméleti alapokkal szolgál azoknak, akik mélyebben szeretnék a fenntartható fejlődés kérdéskörét megismerni. Az ajánlott olvasmányok a további ismeretszerzést ösztönzik, míg a Kérdések a reflexiót segítik.

Számos más kézikönyvvel ellentétben, ez az Útikalauz az olvasót gondolkodásra hívja, mielőtt és miután cselekvésre csábítaná. A CoDeS Multilaterális Hálózat tapasztalatainak gazdagsága, a partnerek beszámolói nyomán számos ponton tetten érhető. A mi együttműködésünkben egyetemek, önkormányzatok, civil szervezetek, pedagógus-hálózatok és a magánszektor képviselői is részt vettek. Ennek alapján bízunk abban, hogy szinte bárkinek, aki a fenntartható fejlődésért kezdeményezett együttműködésekről gondolkodik, lesz mondanivalónk.

A kiadvány nem rendelhető, kizárólag letöltésre van lehetőség!

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.