Út az ökoiskola felé – módszertani segédanyag és útmutató leendő ökoiskoláknak

2. kiadás

A kiadvány  az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet SH/4/5 kódszámú, Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektjének keretein belül készült. A projekt céljai a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának és a Natura 2000 területek ismertségének növelése. További információ: http://www.ofi.hu/sh45

A kötet erről az oldalról kizárólag digitális formában érhető el! 

Az Ökoiskola cím a fenntarthatóság eszmeiségét, és mindennapi értékközvetítését jelzi a gyermekek, a szülők, a fenntartók, és természetesen a pedagógusok számára. A kiadványban áttekintjük az ökoiskola mozgalom történetét, eredményeit, foglalkozunk a környezeti nevelés jogszabályi és elméleti hátterével. Gyakorlati segítséget nyújtunk az Ökoiskola cím elnyeréséhez szükséges pályázat elkészítéséhez. Bemutatunk több, már működő jó gyakorlatot, választ adunk a leggyakoribb kérdésekre, adatbázisokat, szakirodalmat ajánlunk, és egyéb segítséget is nyújtunk az érdeklődőknek. A pályázat kapcsán elvégzett önértékelés egyben utat mutat a lehetséges továbbfejlődésre. Az az iskola, amely megfelelően készítette el pedagógiai programját, és e szerint végzi napi nevelő munkáját, könnyedén teljesíti az ökoiskolai kritériumokat.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.