Ez a kiadvány már nem vásárolható meg, kizárólag elektronikusan érhető el.

Az új érettségi hatása az iskolakezdéstől a záróvizsgáig/Az Országos Közoktatási Intézet Konferenciája 2005. október 20-21.

Az érettségi vizsga a közoktatási rendszer egyik legfontosabb eleme: összefügg a vizsgát megelőző képzéssel, emellett belépőt is jelent a továbbtanulás, a munkavállalás világába. Az Országos Közoktatási Intézet 2005 októberében megrendezett, Új vizsga - Új tudás? című konferenciája közvetlenül a kétszintű érettségi bevezetése után vizsgálta annak hatásait. Nemcsak az új matúra jellemzőit értékelte, hanem magát a vizsgafejlesztés folyamatát is, érintve többek között a műveltség, az iskolai eredményesség, a standardizáció kérdéseit. Az OKI-konferenciák hagyományaihoz híven kötetben adjuk közre az elhangzott előadások szerkesztett változatát, a szakmai vitafórumok és műhelyek tanulságait összegző raportőri jelentéseket, továbbá az új érettségi vizsgáról szóló pódiumbeszélgetést.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.