Honnan, hová, hogyan? Egy folyamat állomásai

Szerkesztette:Horváth Zsuzsanna, Lukács Judit

Lektorálta: Vágó Irén

Grafikai terv: Tóth Mária Anna

A kiadvány ingyenes, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet. Másolása, terjesztése tilos!

Aki átesett az érettségi vizsgán, diákként már mindent tudni vél róla. A szalagavató bállal, a nyilvánosság elé tárt tablófényképpel, a ballagás szertartásos eseményeivel már jelképesen maturandussá avatják, tanulhat napestig, fel van mentve minden más ténykedés alól, egyfajta várakozás övezi: készül az érettségire. A vizsgája után jön a bankett, aztán felnőttként az érettségi találkozók - a személyes életútban egyszer és mindenkorra kitörölhetetlen a nyoma.
Egy nagy múltú és ma is szimbolikus eseményként számon tartott, rituálékkal övezett vizsga átalakításának folyamatáról és eredményeiről szól az Új érettségi Magyarországon című tanulmánykötet.
A Honnan, hová, hogyan? Egy folyamat állomásai alcím is jelzi a kötet fő célját, annak bemutatását, hogyan, miféle társadalmi és szakmai hatások közegében, milyen, egy-egy, nyugvópontot jelentő döntésre épülve alakult ki a ma alkalmazott kétszintű érettségi vizsga rendszere.

Tartalom

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.