A Pro Scientia Aranyérem lassan 30 esztendeje jelen van a magyar graduális kép­zésben. Ezalatt az időszak alatt mindössze két alkalommal készült átfogó kutatás az érmesek körében (Réti, 2005; Bugyik et. al, 2013). 2015-ben az OTDT felkért négy – az érmet korábban elnyerő – fiatal kutatót, hogy dolgozzák ki az Aranyérmesek Pálya­követési rendszerét. Ennek a kutatási rendszernek az első eredményeit tartalmazza ez a jelentés, amelynek célja a felmérés mellett többek között a kutatási eszközök finom­hangolása volt. Az első fejezetben a Pro Scientia Aranyérem történetéről és a pálya­követési rendszer módszertanáról olvashat, az elmúlt 28 év összefoglalása eredetileg a Magyar Tudomány 2014/8. számában olvasható, melyben a kitüntetés bemutatása mellett általános statisztikákat ismerhetnek meg a Pro Scientia Aranyérmesekről, to­vábbá olvashatnak „érmes életutakról” is.

„A Pro Scientia Aranyérmet (PSA) az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 1988-ban alapította, az első hatvankét érmet huszonöt éve, 1989-ben osztot­ták ki. A Pro Scientia Aranyérem Alapítólevelét Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke formálisan 1994-ben írta alá. A díj célja az egyetemisták és a főiskolások alkotókész­ségének kibontakoztatása, szaktudásának elmélyítése, a tehetség, az egyéni teljesítmé­nyek jobb megbecsülése és elismerése.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.