Megjelenés éve: 
2002

Blaháné T. Zsuzsanna: Együttműködés a közoktatási ellátási körzetekben c. dolgozata, Kovács Ottó: A Bükkön túlról is az EU felé c. kézirata, Malinkó János. Ózd és kistérsége közoktatási ellátási társulása c. kézirata Riz Gábor: Ifjúsági közösségfejlesztés az ózdi kistérségben c. kézirata és projektleírása részleteinek felhasználásával készült

"Jómagam – mint oktatásfejlesztő szakember és e jelen esettanulmány szerzője és szerkesztője – a legmélyebb válság idején, 1993-ban kerültem kapcsolatba a város egyik általános iskolájával. Az akkor még dolgozók iskoláját is működtető Szabó Lőrinc Általános Iskola érzékenyen reagált a város munkahelyeinek tömeges megszűntetésére. Felismerte, hogy képzési irányának megváltoztatásával elhelyezkedést biztosító, de minimálisan az egyéni életminőség javításához hozzájáruló képzést tudna kínálni a térségben egyébként elhelyezkedni nem tudó, általános iskolai végzettséggel rendelkező roma lányok számára. Így indította el a Népjóléti Minisztérium támogatásával – akkor még kísérleti jelleggel – a speciális szociális gondozó-képző programját, amelynek tantervi és tananyag-kidolgozásában, valamint a program megvalósításában szakértőként működtem közre. A későbbiekben több nevelőtestületi tréninget vezettem a számukra, majd a közoktatási intézmények együttműködését megalapozó folyamatot animáltam egy kollégámmal. Többszörös szerepben vettem részt az angliai tanulmányúton és az azóta megvalósult programok jelentős részének is hol animátora, hol tanácsadója, hol kutatója, hol egy-egy új lehetőség megtalálója, hol meg egyszerű krónikása vagyok. Az itt közreadott esettanulmány e különböző szerepek alkalmával gyűjtött tapasztalatok összegzéseként jött létre." (Bognár Mária)

Tartalom

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.