Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet egy kötetbe szerkesztve jelentette meg azt a három kormánystratégiát, amelyek a köznevelési rendszer megújításához járulnak hozzá.

A Nemzeti stratégiák című kötetben három, a kormány által 2014 novemberében elfogadott stratégiát ad közre az OFI: a Köznevelés-fejlesztési stratégiát, a Végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégiát és az Egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiáját a 2014/2020 közötti időszakra.

A Nemzeti stratégiákhoz beköszöntőt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és előszót Halász Gábor oktatáskutató írt.

A három önálló dokumentum mellett magyar és angol nyelvű összefoglalók is olvashatók a könyvben, ezáltal nemzetközi összehasonlításra is mód nyílik az elemzőknek. 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.