pedagógusok számára

Ez a kötet a nevelés és az oktatás intézményeiben dolgozóknak szól. Elsősorban azok számára készült, akiktől a legtöbb segítséget kaptuk az elmúlt két és fél év során. Azoknak a pedagógusoknak és intézményvezetőknek, akik válaszoltak a kérdéseinkre, akik beszélgettek velünk az oktatásról, sikereikről és problémáikról. Akik részt vettek az általunk kezdeményezett tevékenységekben, és vállalták, hogy a gyakorlatban is kipróbálják mindazt, amit közösen kitaláltunk – s velük együtt természetesen minden gyakorlati szakembernek.

A TÁMOP 3.1.1. – XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) című projekt második szakasza keretében számos kutatásra és fejlesztésre került sor. Itt most azokat az eredményeket próbáltuk meg a pedagógiai gyakorlat nézőpontjából összerendezni, amelyekről úgy éreztük, továbbgondolhatók és jól hasznosíthatók a nevelés-oktatás intézményeiben. Azokat a tényeket, tapasztalatokat és következtetések válogattuk össze, amelyeknek közvetlen üzenetei lehetnek a tanulás-tanítás folyamatára, illetve az intézmények mindennapi életére vonatkozóan, befolyásolhatják az intézményi munka minőségét és támpontokat adhatnak annak sikeres irányításához, mert olyan problémákat vetnek fel, amelyek alapvetően helyben, a vezetők és a pedagógusok munkája által oldhatók meg.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.