Megjelent 2005 - a demokráciára nevelés európai éve alkalmából

Az Európa Tanács 1997-ben meghirdetett Demokratikus Állampolgárságra Nevelés Programjának céljai közt szerepelt, hogy definiálja a demokratikus állampolgárságra nevelés fogalmát, megnevezze a szükséges alapkészségeket, módot találjon arra, hogy segítse a fiatalokat ezek elsajátításában, és hogy motiválja a döntéshozókat a program tartalmainak oktatáspolitikai prioritásként való kezelésére. A 2004-ben véget ért program eredményeinek minél szélesebb körű kiterjesztését, a létrejött szakmai tudás megosztását tűzte ki céljául az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága, amikor a 2005-ös évet "Az állampolgárságra nevelés európai évének" nyilvánította. E cél megvalósítását szeretnénk kötetünk kiadásával is segíteni.

A kötettel azt szeretnénk bemutatni, hogy léteznek olyan programok, tréningek, viszonyrendszerek, amelyek segítségével működtethető az aktív állampolgárrá törétnő nevelés. Az első nagyobb fejezetben a számunkra példaértékű angol tapasztalatokat ismertetjük. A második fejezet az állampolgári nevelés hazai és nemzetközi lehetőségeivel és nehézségeivel foglalkozik. Az utolsó fejezetben pedig az Országos Közoktatási Intézetben folytatott tananyagfejlesztői munkánkat mutatjuk be.

 

 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.