Szerkesztette és az interjúkat készítette: Mayer József

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és jogelődei történetét igyekszik végigkövetni, méghozzá úgy, hogy megszólaltatja a történet kulcsszereplőit. A kötetben „megszólalnak” az intézet történetének első számú vezetői, valamint olyan személyek, akik akkori helyzetüknél fogva fontos információkkal láthatják el e szövegek olvasót.

Ugyanakkor ez a szempont kölcsönözhet bizonyos egyoldalúságot a történetnek, hiszen kivétel nélkül olyanok szólalnak meg, akik az adott időszakban az intézet dolgozói voltak. Egy teljességre törekvő monográfia szerzője majd hozzáillesztheti azokat a külső nézőpontokat, amelyek a dolgok természeténél fogva árnyalhatják azt a képet, amelyet e kötet interjúinak elolvasását követően az olvasók majd kialakítanak önmaguk számára.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.