A projekt célja, szakmai tartalma:

A projekt célkitűzése a TÁMOP-3.1.2-B/13 azonosító számú, „Az új Nemzeti alaptantervhez illeszkedő tankönyv, taneszköz, és Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése” című kiemelt projektben megkezdett fejlesztések folytatása.

A projekt egyik célja, hogy befejezze a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény elvárás-rendszeréhez, valamint a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek változásaihoz igazodó taneszköz-rendszer kiépítését. Ennek keretében folytatódik a kísérleti tankönyvek iskolai kipróbálása, majd a visszajelzések alapján a kiadványok átdolgozása, újgenerációs taneszközökként való véglegesítése. Emellett e tankönyvek eredményes használatát elősegítő tanári segédanyagok is készülnek, valamint a pedagógusok részére szakmai, módszertani támogatást nyújtunk az újgenerációs taneszközök használatában.

A projekt másik céljaként a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) továbbfejlesztése során új funkciók kialakítására, a meglévők kiegészítésére, valamint az elérhető digitális tananyagok bővítésére kerül sor. A felhasználói élmény javítása érdekében a visszajelzések alapján bővülnek például a közösségimédia-használattal, az akadálymentesítéssel és a keresés-optimalizációval összefüggő funkciók. Az NKP használatának elterjesztésére online tanulmányi versenyeket szervezünk az általános iskolások és a középiskolások számára is.

Az OFI az újgenerációs tankönyvek megjelenítésére olyan korszerű felületet alakít ki, amely eredményeként létrejönnek az okostankönyvek, emellett modern, XXI. századi tanulást támogató új tantárgyközi tananyagokat fejleszt.

A projekt szakmai  megvalósítása  2016. szeptember 1. – 2017. december 31 között az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, 2017. január 1. – 2019. november 30 között az Eszterházy Károly Egyetem, 2019. december 1-től az Oktatási Hivatal feladatkörébe tartozik.

 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.