31
júl
Indri Dániel

Új elvárások az iskolavezetőkkel és óvodavezetőkkel szemben - képzők felkészítése

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A vezetők számára fejlesztett továbbképzés egy három modulból álló sorozat alapmodulja. Segíti az eligazodást az oktatási-nevelési intézmények működésében, valamint a pedagógiai folyamatok szervezését meghatározó jogszabályok útvesztőjében.

A felkészítést Szabó Győzőné Magdi pszichológus és tréner vezette. Lelkesedésével, remek gyakorlataival magával ragadta a tanév végi fáradtsággal küzdő leendő képzőket.

A felkészítés során foglalkoztak a pedagógiai-szakmai ellenőrzés és a pedagógus-életpályamodellhez kötődő pedagógiai értékelés és minősítés rendszerével, különös tekintettel a vezetői feladatokra és az intézményen belüli szervezésre. Áttekintették a tanfelügyelőkkel, a minősítő szakértőkkel, valamint a szaktanácsadókkal való együttműködési lehetőségeket, valamint felelevenítették a pedagógiai-szakmai értékelés módszereit.

A leendő képzők gazdagították tudásukat a reflektív pedagógia területén, emellett gyakorolták a vezetői munkához kapcsolódó ön- és társreflexiót is.

Az intézményvezetők gyakran érzik úgy, hogy az intézményi dokumentumok folyamatos karbantartása meghaladja képességeiket. Ezért a képzői felkészítés abban is segítséget nyújtott, hogy miként tehetők a dokumentumok a külső szakmai ellenőrzés számára felhasználhatóvá. A felkészítés és a vezetőképzés témája e kétféle értékelés összhangjának megteremtését, a kapcsolódási pontok azonosítását, rendszerben való gondolkodást és a hiteles vezetői kommunikáció fejlesztését is jelenti.

Ricsóyné Virág Zsófia képzésfejlesztő, tréner

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.