9
feb
Hegedűs Mihály

A tanulás emberi oldala – gondolatok a „Gyakorlat – reflexió – innováció” című tanulmánykötetről

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Közösségi tudásteremtés, egyéni tanulási utak, párbeszéd diák és tanár között. Hangzatos célok és elvek. De mikor jut minderre idő?

A tanórákon sajnos nagyon ritkán. De az iskolák egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tanórán kívüli tevékenységek tudatos tervezésére is. A közelmúltban zárult az OFI-ban egy nagyszabású fejlesztés, amely ehhez nyújt segítséget az iskoláknak.  A fejlesztésben több mint kétszáz pedagógus működött együtt közel negyven fejlesztő szakemberrel, hogy az iskolák tanórán kívüli pedagógiai tevékenységei számára nevelési-oktatási programokat hozzon létre. Ezek a programok felhasználhatók az egész napos iskola működtetése során is. 

Az együttműködés eredményeképpen öt nevelési-oktatási program keretében közel ezer, tanórán kívüli tevékenység számára készült foglalkozásterv jött létre. A foglalkozásterveket a fejlesztőkkel közös munka során iskolai keretek között próbálták ki, ezt követően módosították, majd véglegesítették a pedagógusok. A Gyakorlat – reflexió – innováció című tanulmánykötet ebbe a komplex oktatásfejlesztési folyamatba nyújt betekintést.

Tanulmányajánló: 

Pallag Andrea „Módszertani innovációk a fejlesztésben” című tanulmánya a fejlesztés módszertani eredményeit foglalja össze. Egyrészt vázolja a megváltozott tanulási környezet legfontosabb jellemzőit, összegzi az egész napos iskolát támogató programok módszertani szándékait, másrészt konkrét példákkal magyarázza a szóban forgó programok módszertani innovációs törekvéseit.

A tanulmány ide kattintva olvasható.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.