10
okt

Nemzeti parkokról adott elő az EKE OFI igazgatója

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

2018. szeptember 19-én a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség meghívására Kiss Gábor igazgató, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tudásmenedzsment Igazgatóságának vezetője előadást tartott: Miért szép - Európa 10 legszebb nemzeti parkja? címmel.

A Miért szép? előadássorozat a Szövetség tudományos előadássorozata, és az élő és élettelen természeti értékek megismerését célozza meg. A Szövetség kiemelt feladata a természetjárás iránti igény felkeltése, a természetjáró mozgalom ösztönzése, a társadalmi érdekképviselet mellett a tagok és érdeklődők szakmai fejlődésének biztosítása, a környezet-, és természetvédelem támogatása, az ökológiai gondolkodás segítése és terjesztése, a természetjárás céljainak és lehetőségeinek propagálása. A célok megvalósításához jól illik az az előadássorozat, aminek tematikus előadásai során az érdeklődők megismerhetik a kőzetek és ásványok titkait, az ősmaradványok sokféleségét és természeti/kultúrtörténeti érdekességeit, a különböző formakincsek (tengerpartok, magashegységek, hazai tájak, tájképi értékek) földrajzi, földtani, ökológiai kulturális kapcsolódásait, fontosságát, egyediségét. A szeptemberi előadás a világ 113 000 nemzeti parkja közül az európai jellegzetes nemzeti parkok bemutatásával foglalkozott. Európában 359 nemzeti park van, ebből kiemelni 10 nemzeti parkot elég nehéz feladat volt, hiszen a földtörténet során Európa képe és felszíne folyamatosan változott, a kőzetlemezek mozgása, az éghajlati övek változása, a külső és belső erők harca az egyik legváltozatosabb felszínű kontinensé tették Európát. 1909. május 24-én alakultak meg Svédországban az első európai nemzeti parkok, szám szerint kilenc. Az első nemzeti parkok kijelölése még kevésbé volt szakszerű és tudatos, tudományosan alátámasztott:


•    A Djurö Nemzeti Parkot 30 kisebb szigetből álló szigetcsoport alkotja Svédország legnagyobb taván, a Vänernen.
•    Ängsö sziget a Stockholm városát alkotó szigetcsoport tagja. A park nevezetességei "a hagyományos mezőgazdasági tájkép, a tavaszi virágok és a változatos madárvilág".
•    Fulufjället Nemzeti Park - A park területén hegyek és Svédországban egyedülálló hegyi fenyér élőhely található.


Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját.


Romániában 1935 március 22-én alapították az első nemzeti parkot a Retyezát területén, Alexandru Borza professzor kitartó munkája eredményeként, aki 1933-ban így fogalmazott: „A Retyezát minden szempontból, földtani, földrajzi, botanikai és állattani, valamint vadászati rezervátumként a tudomány számára egy szent hely, a természet szent emlékműve”. A Retyezát-hegység képviseli Európában azt a helyet, ahol 1927-ben elsőként jött létre egy kisméretű természeti rezervátum.


Ködös völgyek, hűvös bükkösök, büszke bércek, gránit hegycsúcsok, üde források. A vén Európa tele van ámulatba ejtő földrajzi kincsekkel, hiszen területén az ősföldek, a magashegységek, röghegységek, vulkáni területek, aktív és kihunyt tűzhányók éppúgy megtalálhatók mint a folyók által formált síkságok és a mélyföldek. Növényzete változatos a fenyőerdő, lombhullató erdők és a mediterráneum szúrós machia növényzete is megfigyelhető. Jégkori maradványnövények, bennszülött és endemikus fajok, mediterrán ritkaságok gazdagítják a növénytani értékeket. A védett és fokozottan védett gomba-, zuzmó-, moha- és edényes növényfajok száma: 808 faj. 650 állatfajt az Európai Unióban természetvédelmi kategóriába sorolt fajként tartunk számon és a védettséghez hasonló törvényi oltalmat kaptak.


A résztvevők a kontinensünk 10 legszebb táji értékben is gazdag nemzeti parkját ismerhették meg az előadás során. A hatalmas vízeséseiről nevezetes Lauterbrunnen völgy Nemzeti Parkot (Svájc) ahogy a neve is jelzi – hangos kút – a svájci Alpok egyik leglenyűgözőbb völgye a maga mesés látványával: kőfalak és hegycsúcsok közé beszorított vidék 72 zubogó vízesése, a gyönyörű panoráma, költőket is megihletett (például Goethe A szeszes italok a vízen című művét itt írta).


A Dartmoor Nemzeti Park Anglia déli részén található. A 954 négyzetkilométeres területen rengeteg gránitszikla található, talán ezek miatt annyira különleges ez a vidék. Fák között rohanó patakok, sziklagörgetegen átbukó zúgók és vízesések, védett völgyekben megbújó nádfedeles házak jellemzők, ahol ropogó tűz és igazi devoni tea pezsdíti fel a megfáradt utas szívét. A nemzeti parkban őshonos dartmoori póni a 10. század óta, vagy már régebb óta élnek vadon a környéken. Grimspound közel 4000 évvel ez előtti bronzkori kunyhóiról híres.


A Horvátország közepén elterülő, gyönyörű Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy összefüggő erdős terület, a folyóvíz formálta természetvédelmi terület, ami főként a 16 lenyűgöző, lépcsőzetes tórendszeréről és 92 vízeséséről híres. A tavak mindegyikét vízesések kötik össze. Kiépített útvonalak vezetik körbe a látogatókat a tavak körül, ám a nagyobb kihívásra vágyók számára nehezebb ösvények is elérhetőek. Az idelátogatók néhány elképesztő barlangba is betekintést nyerhetnek, a sziklákról pedig igazán különleges kilátás nyílik a tavakra. Az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította 1979-ben. A karsztos tavak főként színük miatt ennyire egyedülállók, a tavak színei folyamatosan változnak, attól függően milyen az ásványi anyag összetételük és hogyan esik rájuk a napfény.


Autóval alig két óra alatt eljuthatunk Rómából az Abruzzo Nemzeti parkba (Olaszország). A fenséges gránit csúcsok, hűvös bükk erdők kifogyhatatlan látnivalóvá teszik a tájat. Ezekben az olaszországi erdőkben laknak az utolsó marsikai barnamedvék, vagy az ugyancsak kihalófélben lévő vad hiúzok, appennini farkasok és királyi sasok. A völgyekben csodás nefelejcsek nyílnak. Páratlan túrázási lehetőséget nyújt és fantasztikus kilátást. A havas csúcsok alatt húzódik Pescasseroli város, rózsaszín kőházaival.


Szlovákia legnagyobb és legrégibb nemzeti parkja a Tátrai Nemzeti Park, amely az UNESCO bioszféra-rezervátumai közé tartozik. Itt található a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs is, a Kárpátok legmagasabb pontja. Ideális hely a túrázók és hegyvidéket kedvelő turisták számára. Ráadásul rengeteg medence, gőzfürdő várja az izom- és ízületproblémákkal küzdőket. A túra utak jól kiépítettek, a lombhullató erdöktől, a sűrű örökzöld erdökön keresztül a havasi rétekig minden hegyvidéki csodát megszemlélhetünk.


Természeti értékeink megóvásában, bemutatásában kulcsfontosságú szerepük van nemzeti parkjainknak, melyek Európában 1909-ben kezdték meg működésüket, mára pedig a kontinens 45 országában több mint 350 park található. Az előadás tudományos igényességgel, közérthető módon mutatta be Európa természeti értékeinek gazdagságát a nemzeti parkok értékein keresztül a monumentális hegycsúcsoktól, az elragadó szépségű vízeséseiken át, gazdag élővilágukkal, lenyűgöző látványukkal hogy: miért szépek a nemzeti parokok. A vetített képes előadás a természetvédelem szemüvegén keresztül Európa legszebb táji értékeit videók és tájképek segítségével földrajzi barangolásra hívta a természetjárókat Európa 10 legszebb nemzeti parki tájának és értékeinek megismerésére. 
 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.