9
okt
Ludas Viktor

Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) bemutató rendezvényt tartott az OFI Budapesten

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az eseményen bemutatták a Nemzeti Köznevelési Portált, ami egy komplex tanulást-tanítást támogató rendszer, mely az oktatás-nevelés három kulcsszerepelőjét – a tanulót, a pedagógust és a szülőt – kívánja összekapcsolni.

Az NKP célja a 21. századi korszerű tanulást-tanítást online módon támogatni, digitális, interaktív feladatokkal és módszertani segédanyagokkal azt megalapozni. Az NKP segítségével tehát – többek között – a tanulók élményszerűen, önállóan tanulhatnak; a pedagógusok felhasználhatják a tananyag-adatbázist és saját feladataikat is feltöltethetik; a szülők pedig követhetik gyermekük tanulmányi előrehaladását.

Kojanitz László, szakmai vezető bemutatta a TÁMOP 3.1.2-B projekt céljait és eredményeit. Mint mondta egy újfajta, ösztönző tanítási-tanulási környezet kialakítása volt a cél. Ennek részei többek közt a kísérleti tankönyvek és a Nemzeti Köznevelési Portál is. A 3.1.2-B projekt fejlesztési stratégiájának fontos eleme a tankönyvek gyakorlati kipróbálásán alapuló fejlesztés. A projekt célja még a fokozatos áttérés a nyomtatott tankönyvekről a digitális tananyagok használatára. A Nemzeti Köznevelési Portálról elmondta, hogy a pedagógusok például személyre szabott, differenciált feladatokat adhatnak az egyes diákoknak vagy diákok csoportjainak. A tanulók pedig többek közt alternatív tartalmak és feladatok közül választhatnak.

Kovács Katalin, alprojekt vezető a Nemzeti Köznevelési Portál tanítást és tanulást támogató környezetét mutatta be. Az NKP fejlesztésének és tesztelésének részleteit követően elmondta, hogy a Portál nem csak a diákoknak és a tanároknak, hanem a szülőknek is nagy segítség. Bemutatta még a pedagógusokat, intézményeket támogató egyéb szolgáltatásokat. Mint mondta, az NKP a köznevelési rendszer tartalmi szabályozói ‒ a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek – szerinti struktúrában kínál majd tanároknak, diákoknak, szülőknek testreszabott tartalmakat és kapcsolódó tartalmi ajánlókat, keresési és tematikus böngészési lehetőséget és folyamatosan bővülő tartalomtípus-választékot. A tanítási és tanulási folyamatok hatékony támogatása érdekében az NKP-n minden regisztrált felhasználó részére tartalomszerkesztési és -megosztási lehetőség is rendelkezésre áll majd. 

Nepusz Anita, felhasználó támogató az NKP funkcióit, használatát és tartalmait mutatta be. Kitért a különböző tartalomtípusokra, a keresésre, tartalmak létrehozására, a Portál nyújtotta számos lehetőségre. Az előadó bemutatott videókat, feladatokat, amelyek a Portálon lesznek majd elérhetők. Ezen felül kitért a Portál gyakorlati használatára is.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.