6
jún
Indri Dániel

„Nálad Kezdődik a Pedagógia!” - Pályázz tananyaggal és nyerj!

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) májustól digitális tananyagai bővítésére pályázatot hirdet saját készítésű tartalmak összeállítására a Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP).

Az NKP-n található digitális feladatok, animációk, videók és egyéb oktatási segédanyagok érdekesebbé és eredményesebbé tehetik a tanórai és az otthoni tanulást, ezért arra szeretnénk buzdítani a pedagógusokat, hogy keressék meg és használják ki ezeket az új lehetőségeket. Munkájukat ezentúl azzal is segíteni fogjuk, hogy havonta különböző tematikájú válogatást teszünk közzé az NKP-n található digitális tananyagokból.

Ettől a hónaptól már nemcsak jó gyakorlatokat, hanem saját készítésű tartalmakat is várunk, melyhez – hasonlóan az előző hónaphoz – ismét izgalmas témákat ajánlunk:

TÉMAÖTLETEK

A saját készítésű tartalmak tervezése és elkészítése során érdemes a 3 db átvett elemből hiányzó tartalmi részekre, a feldolgozatlan területekre koncentrálni vagy olyan érdekességeket bemutatni, amelyek gazdagítják a témát, további lehetőséget adnak a tantárgyközi kitekintésre, fejlesztik a diákok komplex látásmódját, és támogatják a csoportmunkát.

Saját készítésű tartalomként az NKP-val létrehozható vagy oda feltölthető bármilyen tartalomtípus megfelel, lehet pl. jó gyakorlat, ismétlő vagy összefoglaló tesztsor, interaktív feladat, formátumát tekintve video- vagy hangfájl, kép, letölthető dokumentum, külső hivatkozás, PDF-állomány stb.

A felhívásra összeállított eszközcsomagoknak összesen 7 elemből kell állniuk:

 • 3 db tartalmi elem legyen már meglévő, az NKP-ról kiválasztott tartalom.
 • 3 db tartalmi elem legyen saját, új készítésű feladat vagy egyéb kiegészítő anyag (jó gyakorlat, ismétlő vagy összefoglaló tesztsor, interaktív feladat, formátumát tekintve video- vagy hangfájl, kép, letölthető dokumentum, külső hivatkozás, pdf-állomány stb.).
 • 1 db összefoglaló illusztrációs dia típusú tartalmi elem, amelyben a pályázó leírja és bemutatja, hogyan, milyen sorrendben és módszerrel ajánlja feldolgozni a csomag tartalmát.

A pályázaton való részvétel lépései:

 1. Regisztrálj a Nemzeti Köznevelési Portálon (amennyiben eddig még nem tetted volna meg)! A regisztrációra minden esetben szükség van a Saját tartalomtár létrehozása és elérése miatt.
 2. Ments le 3 db digitális tartalmat a fent megadott listából vagy a témához kapcsolódó további tartalmak közül a Nemzeti Köznevelési Portálról a regisztráció után elérhetővé váló Saját tartalomtárba.
 3. A kiválasztott 3 db tananyag mellé készíts el 3 db új tartalmi elemet az adott témában, amelyek fókusza és tartalomtípusa megfelel az általad választott téma feldolgozási szempontjainak vagy a csoportod/osztályod által megfogalmazott céloknak!
 4. Készítsd el a 7. tartalmi elemet, egy illusztrációs diát, ami szintén egy újonnan létrehozott anyag lesz a Saját tartalomtáradban. Az illusztrációs dia az óravázlat és az ismertető szerepét tölti be, és bemutatja, hogy az összesen 6 db elem használatát és feldolgozását hogyan tervezted el vagy valósítottad meg a csoportodban/osztályodban egy tanórán vagy egy tanulási alkalom során.

  Az illusztrációs dia végén az alábbi adatok megadására lesz szükség:
  • a pályázatban részt vevő pedagógus neve;
  • a pályázatban részt vevő pedagógus és tanulói csoport/osztály iskolájának pontos neve és címe;
  • a kapcsolattartó személy neve és pontos elérhetőségei (e-mail-cím és telefonszám);
  • a tanulócsoportba tartozó diákok neve, osztálya és életkora;
  • a pályázatra benyújtott eszközcsomag témája (az OFI által összeállított listából választandó);
  • a pályázatra benyújtott eszközcsomag címe.

 5. Utolsó lépésként hozz létre egy kombinált tartalmi elemet, egy új eszközcsomagot! Az eszközcsomagba helyezd el a 3 kiválasztott és 3 saját készítésű tananyagot, valamint az illusztrációs diát! Az eszközcsomag összeállításához ITT találsz segítséget.
 6. Ha a hét elemet elhelyezted az eszközcsomagban, akkor véglegesítsd!
 7. Ha a kész eszközcsomagot szeretnéd felhívásunkra beküldeni, és ezáltal részt kívánsz venni a pályázaton az értékes nyereményekért, kérjük, oszd meg a Saját tartalomtáradban véglegesített eszközcsomagot a portálon keresztül a nkpmindenhol@ofi.hu e-mail-címmel!

  A programban részt vevő tanároknak és tanulói csoportoknak több eszközcsomag benyújtására is lehetőségük van.
  Díjazás: A legjobb eszközcsomagot beküldők között értékes könyvcsomagot, valamint éves Új Köznevelés- és Mikkamakka-előfizetést sorsolunk ki.
  Beküldési határidő: 2017. június 15.

Bármilyen technikai kérdéssel forduljon bizalommal munkatársainkhoz az alábbi e-mail-címen: nkpmindenhol@ofi.hu

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.