19
jan
Hegedűs Mihály

Megjelent az „Ökoiskola” és „Örökös Ökoiskola" cím elnyerésére 2015-ben benyújtott pályázatok eredménye

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megjelentette a pályázati döntést. 212 iskola első, 61 iskola megújító Ökoiskola Címét nyeri el, és 83 új Örökös Ökoiskola is lesz Magyarországon.

A szokásosnál egy hónappal később (mely késést a korábban megszokottaknál hatszor több őszi címpályázat okozott, ld. http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kozneveleseert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-mint-280-palyazat-erkezett-okoiskola-es-orokos-okoiskola-cimre,) döntés született a 2015. évi pályázatokról.
A nyertes intézmények adatbázisa itt elérhető: http://ofi.hu/okoiskolak-adatbazisa 

Az első címükre pályázók 53%-a, az összes idei címpályázó iskola 45%-a a regionális Ökoiskola Forrásközpontok mentori segítségével, azaz az SH/4/5 projekt, és a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával készíthette pályázatát. Ismereteink szerint néhány további iskola a fenntartója bátorítására pályázott, miután 2015 nyarán az OFI szakértői több nagy intézményfenntartót részletesen tájékoztattak a Címről, és a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes módjáról. 50 olyan igazgató is átveheti oklevelét január 30-án, aki, vagy akinek munkatársa tavaly részt vett a 30 órás Ökoiskola koordinátori továbbképzésen. A továbbképzés segítség a pedagógusoknak az Ökoiskola cím elnyerésére és megtartására, fejleszti a koordinátori képességeket, ezen keresztül az az intézmény környezeti nevelési feladatainak hatékonyabb tervezését, szervezését. Az SH/4/5 projektből támogatott továbbképzés legérdekesebbnek bizonyult tartalma az iskolák esetében, csakúgy mint az óvodáknál, a Natura 2000 közösségi természetvédelmi értékek és pedagógiai eszközök megismerése. A támogatott továbbképzések 2016 első hónapjaiban még biztosan elérhetők a regionális Ökoiskola Forrásközpontoknál. Az Út az ökoiskola felé című, letölthető módszertani útmutatóban leírt számos jó gyakorlatot és foglalkozástervet is örömmel ajánljuk figyelmükbe.

A címpályázatok továbbra is folyamatosan benyújthatók. A még Ökoiskola címmel nem rendelkező iskolák számára ingyenes pályázatírási segítséget nyújtanak 2016. április végéig a regionális Ökoiskola Forrásközpontok a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával, az SH/4/5 projekt keretén belül.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.