18
már
Hugyecz Enikő

Lezárult „A Tündérpalota energiahatékonysági felújítása” című KEOP-5.6.0/12 pályázati projekt

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2016. március 18.

(A közleményt 2016. március 30-án frissítettük.)

Külsejében is megújult a Könyves Kálmán körúti „Tündérpalota” elnevezésű egykori Tisztviselőtelepi Főgimnázium az energiahatékonysági felújítás során. A KEOP-5.6.0/12 pályázati alap több mint 512 millió forintos támogatásából korszerű lámpatesteket, hatékonyabb fűtési rendszert, valamint az energiaellátást segítő napelemes rendszert telepítettek az épületbe. A leglátványosabb változás azonban a nyílászárók cseréjének és a helyreállított vakolatra felvitt speciális szigetelési tulajdonsággal rendelkező TSM nanokerámia rétegnek köszönhető. A felújítás eredményeként a tervek szerint évente közel 22 millió forintot takarít meg az energiaköltségeken az épület üzemeltetője. 

2013-ban nyújtott be pályázatot a Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásait támogató pályázati konstrukcióra az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a kezelésében álló Tündérpalota felújítására. A műemléki épület felújítása az elmúlt év második felében tudott megkezdődni. A közbeszerzési eljárás nyerteseként négy kivitelező cég dolgozott egyszerre úgy, hogy közben az épületben három múzeumi egység és az Országos Pedagógiai Könyvtár is működött. A napelemes rendszert a Veolia Zrt. készítette, a világítási rendszer felújítását a Szikravill Kft., az épületgépészeti korszerűsítést a Thermoszervíz Kft. végezte. Az építési munkák kivitelezője a Rózsaép Kft. volt.

Az egykori gimnázium sportpályáján alakították ki azt a napelemes rendszert, amely megújuló energia termelésével segíti a költségek csökkentését. Új, szabályozható fűtőtesteket kapott az épület, kicserélték az elöregedett kazánokat, korszerű világítótesteket szereltek a helyiségekbe. A kedvező hőtechnikai értékek elérése érdekében megtörtént a padlás hőszigetelése. A százéves nyílászárók helyére az örökségvédelmi hatóság által meghatározott, épület építészeti stílusához illeszkedő kivitelű hőszigetelt ablakok kerültek. A leginkább szembetűnő változás kétségtelenül a háborús események nyomait is magán hordozó, már-már életveszélyesen omladozó, vadszőlővel befutott homlokzati falakon tapasztalható. A műemléki szempontok messzemenő figyelembe vétele érdekében a felújítási terveket készítő MŰÉP Kft. szakemberei egy Magyarországon még kevéssé ismert szigetelési technológia alkalmazását javasolták. A helyreállított vakolatra felvitt nanokerámia réteg néhány millimétere hasonló paramétereket képes teljesíteni, mint a 10 centiméteres rétegű – a műemléki státusz miatt itt értelemszerűen nem alkalmazható – tradicionális szigetelő anyagok.

A felújított Tündérpalota minőségi változást jelent a környezete számára. Az OFI 2014-ben pályázatot nyújtott be a Norvég Alap Városi épített örökség megőrzését támogató konstrukciójához, amely támogatás elnyerése esetén az épület leromlott állapotú klasszikus téglakerítésének és parkjának felújítása, valamint egyes épületrestaurátori munkálatok is megtörténhetnek és az épület újra régi fényében tündökölhet. 
 

Csatolmány: 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.