25
szep
Hugyecz Enikő

Látványos kísérletek a tanteremben

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a TÁMOP 3.1.5 kiemelt projekt keretében egynapos mélyítő képzéseket szervezett a Bayer MSMS programjával együttműködve a természettudományi tárgyakat oktató szaktanácsadóknak 2015. szeptember 22-én és 24-én Budapesten.

2014-ben indította el a Making Science Make Sense (MSMS) elnevezésű oktatási programját a Bayer Hungária Kft., melynek támogató partnere az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) is. A MSMS program célja, hogy a 10–14 éves diákok között népszerűsítse a természettudományos ismereteket, valamint hatékonyan támogassa a kémia- és biológiatanárokat. 

A program támogatásával az OFI 2015 szeptemberében két egynapos képzést szervezett a természettudományi tárgyakat oktató szaktanácsadóknak. A képzésnek a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja adott helyett.

A képzés keretében a szakmai workshop mellett a résztvevők megtekinthették az MTA TTK kutatólaborjait és a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumának kollégistái által tartott kísérletbemutatókat. A nyitókísérlet mellett négy további téma köré rendeződtek a tantermi körülmények között is bemutató látványos kísérlet: a légzőrendszer, az emésztőrendszer, a vázrendszer és az idegrendszer működését modellezték a diákoknak szóló kísérletek. (A kísérletek az MSMS workshopjain tekinthetők meg.)

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.