9
jan
Hugyecz Enikő

Két és fél évtized tapasztalatával a közpénzügyekről - Megjelent Kovács Árpád átfogó kötete az államháztartás irányításáról

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Két és fél évtizedes közpénzügyekkel, költségvetési politikával kapcsolatos gyakorlati és kutatói tapasztalatait összegezte új könyvében Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Két és fél évtizedes közpénzügyekkel, költségvetési politikával kapcsolatos gyakorlati és kutatói tapasztalatait összegezte új könyvében Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó feladatainak átvétele révén az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet gondozásában megjelent Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba című kötet a közpénzügyi menedzsment kérdései mellett olyan témákkal is foglalkozik, mint például a közjó fogalma vagy a versenyképesség értelmezése.

A pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek átadását kiemelt figyelem övezi, ezért különösen érdekes Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék korábbi, és a Költségvetési Tanács jelenlegi elnökének új könyve. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó feladatainak átvétele révén az OFI gondozásában megjelent kötet szerzője közel két és fél évtizedes gyakorlati, oktatói és kutatói tapasztalatainak felhasználásával vizsgálja a közpénzügyek kérdését.

A Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba című kötet áttekinti a pénzügyi kultúrával, a társadalmi haladással és a közjóval kapcsolatos általános kérdéseket, miközben kitér a pénzügypolitika szerepére, a költségvetési politika céljára, valamint klasszikus eszközeire. A kötet összeállításakor az egyik legfontosabb cél az volt, hogy olyan széles körben hasznosítható szakkönyv szülessen, amely a gyakorló szakemberek mellett a téma iránt érdeklődő főiskolai-egyetemi hallgatókat és közéletre fogékony olvasókat is meg tudja szólítani.

A Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba című kötet a közigazgatásban, a költségvetési, illetve a pénzügyi szférában dolgozó vezetőknek és munkatársaiknak, tanácsadóiknak, a közigazgatási szakoktatásban részt vevőknek egyaránt hasznos szakkönyv. Ugyanakkor az egyetemi-főiskolai hallgatók mellett a társadalmi-gazdasági kérdések és a közelmúlt magyar gazdaságtörténete iránt érdeklődők is izgalommal forgathatják, amennyiben a közpénzügyek izgalmas területének szakmai kérdéseiben kívánnak elmélyedni.

A több mint 300 oldalas, keményfedeles könyv szakmai lektora Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, és Báger Gusztáv közgazdász, professzor emeritus, az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének volt főigazgatója.

A könyv megjelenését a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

A szerzőről
Kovács Árpád a Szegedi Tudományegyetem tanára, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, több hazai egyetem vendégprofesszora. Szakterülete a közpénzügyek és a költségvetési politika. Számos szakkönyv s több mint száz tanulmány, szakcikk szerzője.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.