1
szep
Hugyecz Enikő

Jó gyakorlataikat mutatták be egymásnak pedagógusok

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A TÁMOP 3.1.1 kiemelt projekt keretében az OFI Jó gyakorlatok címmel rendezett műhelykonferenciát 2015. augusztus 26-án Budapesten.

A rendezvény résztvevőit a helyszínt adó iskola igazgatója Bokor György (Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és Tyukász Tamás, a Budapest XV. Tankerület igazgatója köszöntötte.

A műhelykonferencia Dr. Bodó Márton témavezető nyitó előadásával kezdődött, aki a jó gyakorlatok fogalmának ismertetését és a téma körbejárását a hallgatóság bevonásával valósította meg. A rendezvényen további hét átvételre és megosztásra érdemes jó gyakorlatot mutattak be intézményvezetők, pedagógusok, melyeket az iskolai gyakorlat számos, különböző területéről hoztak.

A XV. kerület iskoláinak pedagógusai közül többen részt vettek az alkalmon, kihasználva a lehetőséget, hogy egymást személyesen megismerjék, és gazdagodjanak a hallottakból.

Gárdonyiné Balog Ágota a Károly Róbert általános iskola pedagógusa saját fejlesztésű programját mutatta be a digitális tábla használatáról az alsós diákok olvasástanításában. A Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program egyik alapítója, Szabó Éva az egyéni fejlesztés és a differenciálás lehetőségeit ismertette a kooperatív tanulásban. Jakab Márta munkatársaival az angoloktatás Kolozsvár utcai általános iskolában megvalósított színes gyakorlatáról beszélt, amelyet a szülői igényekhez is igazodva alkalmaznak, illetve őket is bevonják a tanulás-tanítási folyamatba. Ismertetésre került a Stanford egyetem által kidolgozott csoportmunka-szervezésen alapuló tanítási módszer a Komplex Instrukciós Program, amelyet Török Alfréd a IX. kerületi Molnár Ferenc Általános Iskola igazgatója mutatott be. A XV. Kerületi Károly Róbert Általános Iskola pedagógusa, Bognárné Szöllösy Anna előadásából az alsó tagozatban alkalmazott projektmódszerek alkalmazásáról hallhattak a résztvevők. Bemutatásra került a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusának Sasné Meggyes Erzsébet gyakorlata a Pénzügyi és gazdasági ismeretek tanításáról. Az utolsó plenáris előadás témája a szakmák játékos bemutatása volt a továbbtanulni készülő diákoknak, melyet Csernyánszky Erzsébet, a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium pedagógusa ismertetett.

A jó gyakorlatokat bemutató konferencia elsődleges célja, hogy az előadó pedagógusok közreadhassák már kipróbált, bevált jó gyakorlataikat, és ezáltal megvalósulhasson a tudásmegosztás.

 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.