10
jún
Hugyecz Enikő

Hőnich Henrik életmű-kiállítás a FUGA-ban

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A jövő héten zárul Hőnich Henrik (1941–2016) életmű-kiállítása a FUGA-ban, akinek utolsó munkája a Pedagógiai Könyvtár és Múzeumnak is otthont adó Tündérpalota volt.

Hőnich Henrik építész 1964-ben diplomázott a BME Építészmérnöki Karán. Az Architectura 2001 Bt. vezető tervezője, a BME Építészmérnöki kar több tanszékén óraadó tanár, a Magasépítési Tanszék adjunktusa volt. A MÉSZ Ellenőrző Bizottságának elnökhelyettese, a MÉK alapító tagja, a BÉK Felügyelő Bizottságának elnöke volt. Építészeti Nívódíjas, számos első díjas és díjazott terv alkotója. 2016-ban elnyerte az Ybl Miklós-díjat, amit váratlan halála miatt már nem vehetett át.

A neves építész utolsó munkája a Tündérpalota felújítása volt, melyben többek között az OFI Pedagógiai Könyvtár és Múzeuma működik. A Könyves Kálmán körúti Tündérpalota - egykori Tisztviselőtelepi Főgimnázium - energiahatékonysági felújítása során külsejében is megújult. A szecessziós épületbe a KEOP-5.6.0/12 pályázati alap több mint 512 millió forintos támogatásából korszerű lámpatesteket, hatékonyabb fűtési rendszert, valamint az energiaellátást segítő napelemes rendszert telepítettek. A műemlékvédelem alatt álló épület energetikai felújítása - ami egy műemlék esetében, ahol mindent meg kell őrizni - rendkívül nehéz feladat volt, Hőnich Henrik és Szabó László, a BME oktatói mégis magas színvonalon oldották meg ezt a lehetetlennek tűnő feladatot.

(A fényképek a FUGA kiállítási anyagából származnak.)

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.