4
jún
Indri Dániel

Fénytanoncok - Múzeumok Majálisa

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A Pedagógiai Múzeum a május 17-18-án a Magyar Nemzeti Múzem Múzeumkertjében megrendezett Múzeumok Majálisán a természettan-oktatás egyik leglátványosabb ágával foglalkozott: a fénytannal. A Fénytanoncok című program a 19. századi iskola optikai kísérleteinek világát idézte meg.

A látogatók működés közben láthattak zootropot, szemmodellt, periszkópot, anamorfózist, sztereonézőt, zsebmozit, prizmákat, bűvös korongot, varázstükröt, camera obscurát. A jelenségeket Bogdán Melinda, Munkácsy Gyula fotómuzeológusok és Domsa Patrícia szemorvos segítségével ismerhették meg az érdeklődők.

Külön foglalkozások szóltak az anamorfózisról, amelyek a legnépszerűbbek voltak a közönség köreiben a kínálatból. A Múzeumkertben felállított óriás hengeranamorfózis lenyűgöző képe fogadta a nézelődőket. A kísérletezők anamorfikus ábrákkal játszhattak, amelyek henger- vagy kúptükör segítségével izgalmas képekké álltak össze.

A kisebb gyerekekkel is sikerült megértetni az utóképek hatását a bűvös korong elkészítésével. „Hogyan kerül a madár a kalitkába?” – hangzott el a kérdés legalább százszor ennél a klasszikus kísérletnél a hétvégén. A Manufaktor Műterem árnyjátékszínházában „A kiskakas gyémánt félkrajcára” című mese elevenedett meg.

A felnőttek nagy ámulatára bemutatásra került a múzeum egyik legérdekesebb tárgya: a japán tükör. A kultúrtörténeti bevezető után egy rejtélyes kép kelt életre a varázstükörrel. A természettudományos magyarázat végszava ez volt: „A fényt nem lehet »becsapni«, a szemünket viszont igen.” Ez a gondolat vezette el a nézőket az optikai illúziók világába, ahol Domsa Patrícia számtalan optikai csalódást modellezett, elmesélve ezek tudományos hátterét is.

A majális forgatagából hazatérők szívesen veszik elő emléktárgyaikat, amiket múzeumpedagógiai foglalkozásokon készítettek. Lehetőség volt arra, hogy a türelmesebbek maguk állíthattak össze papírhengeres kaleidoszkópot hétköznapi anyagokból. Aki pedig szeretett volna vinni is valamit, meg nem is: az óriás szappanbuborékot kapott – akár kétmétereset. Ám a szappanbuborék sem csak a gyönyörködtetést szolgálta, hanem szemléltette az áttetsző gömbfelületek fényjátékát.

 

Köszönet támogatóinknak: Manufaktor Műterem, Pustefix buborékfújó csapat, Rubrica Gyógyműhely

 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.