12
már
Medvey Tamás

Fenntarthatóság témakör és a magyar felsőoktatás

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

„Fontosnak tartjuk, hogy a jövő értelmisége egyetemi tanulmányai során hiteles, korszerű tudásra tegyen szert a 21. század nagy kihívásairól, és megismerkedjen a fenntartható fejlődés célrendszerével.”

A felsőoktatás és a tudományos élet jeles képviselői megvitatták annak feltételeit, hogy az egyetemi hallgatók a szakterületüknek megfelelő kurzusok keretében megismerkedhetnek-e a bioszféra-krízis folyamataival, különös tekintettel azok társadalmi-kulturális összefüggéseire. A 2018. november 19-i, az MTA, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, a SZÖVET és az ELTE TáTK Humánökológia Mesterképzés oktatói által szervezett felsőoktatási tanácskozás tartalmi, szemléleti, szerkezeti, illetve módszertani újításokat javasolt. A négy szekció mindegyike önmagában is komplex témákat idézett meg: máskéntgazdálkodást, környezetetikát, világméretű menedzsmentet és a fenntarthatóság pedagógiáját. A szekciókban kialakult álláspontokat és a javaslatokat bemutató kiadvány itt letölthető.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.