22
máj
Medvey Tamás

„Életjelek” Akció felhívás

Ismét: Natura 2000 Életjelek Akció

A tavaszt záró, nyárnyitó zöld jeles ünnepek alkalmából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2016-ban és 2017-ben is meghirdette zöld óvodák és ökoiskolák számára az Életjelek Akciót. A két évben összesen több mint 150 ökoiskola és zöld óvoda vett részt az országos terepi és online akcióban, Natura 2000 értékeinket bejárva és bemutatva. A korábbi eredmények itt elérhetők: http://ofi.hu/hir/eletjelek-akcio-felhivas. 2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága az Életjelek Akciónkkal szinte pontosan azonos akciót hirdetett meg a Natura 2000 Nap alkalmából egész Európa számára (http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/EUnatura2000day/index_en.htm).

2019 májusában az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete ismét elindítja az Életjelek Akciót. A tavaszi természetközeli ünnepek sorban:

  • az EU Natura 2000 Napja - május 21.
  • a Biodiverzitás Nemzetközi Napja - május 22.
  • a Magyar Nemzeti Parkok Hete – 2019. május 24 – június 2. (általában: május utolsó hetétől a környezetvédelmi világnapig), és az Európai Nemzeti Parkok Napja, május 25.
  • Környezetvédelmi Világnap - június 5.
  • Ki a tanteremből! nap – korábban június egyik péntekje, 2019-ben azonban május 23.

Idén a pünkösdi ünnepkör, és a Medárd-körüli időjárásmegfigyelés hagyományai is összeköthetők a terepi programmal.

Az Életjelek Akció eszközei a terepi élménypedagógia és a digitális pedagógia. Célja a Natura 2000 természetvédelmi rendszer védett értékeinek megismerése az intézményekhez legközelebbi helyszín meglátogatásával, és az ottani életnyomokról, életjelekről készült fotó(k) feltöltése egy közös térképre. A virtuális nyilvánosság a helyi értékek iránti büszkeség mellett segíti a környezeti nevelés iránt elkötelezett óvodák és iskolák, azaz a zöld óvodák és az ökoiskolák közötti kapcsolatok erősítését is.

A 2019-es Akció véget ért. Az eredményeket az oldal alján lehet böngészni.

Felhívások

Eddig beérkezett pályázatok

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.