20
ápr
Ludas Viktor

Egerben indul az Ökoiskola roadshow

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az idén tizenegy éves Ökoiskola Hálózathoz jelenleg 746 iskola tartozik. A cím népszerűségét mutatja, hogy a tavaly decemberi ünnepségen 122 iskola nyerte el első vagy második alkalommal az Ökoiskola, és 52 az Örökös Ökoiskola minősítést.

Hogy a pedagógusok, szülők, diákok megismerjék, mitől is „öko” egy iskola, roadshow-t indított az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI). A nyitórendezvényt a Föld Napja előestéjén Egerben tartják.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, mint örökös ökoiskola vállalta a feladatot, bemutatkozik a nagyközönségnek. Nyílt nap keretében megosztja az érdeklődőkkel, hogyan váltak ökoiskolává, milyen lépcsői voltak az átalakulásnak és a zöldebb gondolatokat hogyan fogadják a diákok, a szülők?

A népszerűsítő, ismeretterjesztő programra 2015. április 21-én kerül sor Egerben, a Bartók tér 4. szám alatti iskolában. Már 13 órától kezdődnek a civil korzó ökotudatos és játékos gyerekprogramjai, melyet a megnyitó és a „Víz a művészetekben” című diák alkotópályázat eredményhirdetése és díjátadója követ, majd egy pódiumbeszélgetésre várják mindazokat, akik érdeklődnek a téma iránt.

Az Ökoiskola Címről beszélni azért is időszerű, mert megint pályázhatnak az iskolák. Könczey Réka, az OFI ökoiskola témavezetője a pályázatról elmondta: az önértékeléssel elkészíthető címpályázat folyamatosan beadható. Az első értékelési határnap idén május 4. Azok az iskolák, akik első címpályázatukra készülnek, ingyenes pályázatírási segítséget kaphatnak regionális Ökoiskola Forrásközpontjuktól. Az Észak-magyarországi Régió iskoláinak forrásközponti feladatait a Zöld Akció Egyesület látja el (e-mail: okoiskola@greenaction.hu) közösen a HUMUSz Szövetséggel. A többi régió Ökoiskola Forrásközpontjának elérhetőségét az OFI honlapján találják.

A sikeresen pályázó intézmények három évig használhatják az Ökoiskola Címet. Eközben számíthatnak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakembereinek segítségére, valamint a környezettudatos iskolák egymást segítő hálózatára: tapasztalataikra a környezeti nevelés egész intézményes megvalósításában, jó gyakorlataikra, és a találkozókra, ötletbörzékre.

A nyílt pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hirdette meg a magyarországi székhelyű nevelési-oktatási intézmények számára. A részletes kiírás ITT olvasható.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.