10
jún
Ludas Viktor

Bemutatták a kísérleti történelmi és földrajzi atlaszok újdonságait

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A bemutatón elsősorban az atlaszokkal kapcsolatos újdonságokat mutatták be az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Stiefel Eurocart Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a kísérleti tankönyvek mellett általános iskolai és középiskolai kísérleti történelmi és földrajzi atlaszokat is fejleszt. Az OFI négy térképet készít a TÁMOP 3.1.2-B kiemelt projekt keretében. Ezek történelem és földrajz/természetismeret tantárgyakhoz készülnek felső tagozatos és középiskolai használatra. Egyelőre rendelni nem lehetett, viszont az 5. és a 9. évfolyam részére térítésmentesen biztosítja az OFI az atlaszokat. Továbbá a tanév kezdetét követően az OFI tankönyvboltjaiban és a KELLO-n keresztül is rendelhetővé válnak az új atlaszok.

A térképekkel kapcsolatban módszertani újdonság, hogy különböző interaktív tananyagok, animációk és videók is készülnek hozzájuk, amelyek a Nemzeti Köznevelési Portálon lesznek elérhetők, így az atlaszok a digitális támogatás révén modern taneszközként alkalmazhatók a pedagógiai gyakorlatban, bármely választott tankönyv mellett.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Stiefel Eurocart Kft. garancia a minőségre

Az OFI két nagy tapasztalattal rendelkező szervezet bevonásával fejleszti az atlaszokat.

A földrajzi atlaszokat a Stiefel Eurocart Kft. fejleszti, amely 1991-es megalakulása óta arra törekszik, hogy Magyarországon is a legmagasabb európai színvonalnak megfelelő és a legfrissebb grafikai-térképészeti irányzatokat követő térképeket gyártson.

A történelmi atlaszokat pedig a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete készíti. Az MTA bevonása garanciát jelent a legfrissebb tudományos eredmények atlaszokban való megjelenésére.

Módszertani újdonságok, digitális tartalmak

Az atlaszok leginkább abban nyújtanak újdonságot, hogy számos digitális tartalommal jelennek meg. Különleges újdonságuk, hogy különböző animációk és videók is készülnek hozzájuk, amelyek mindenki számára hozzáférhetők lesznek az interneten, de okostelefonnal vagy tablettel közvetlenül is életre kelthetők az atlaszból. Ezek olyan kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) alkalmazások, amelyek a valóság egyfajta virtuális kibővítéseként segítik elő az élményszerű tanulást.

Az atlaszok ára igen kedvező

A 2015/2016. tanévben az OFI térítésmentesen biztosítja a történelmi atlaszokat minden 5. és 9. évfolyamos, a földrajzi atlaszokat minden 7. és 9. évfolyamos  tanulónak függetlenül attól, hogy milyen tankönyvet rendelt. Továbbá minden olyan 5. évfolyamos tanuló részére az OFI térítésmentesen földrajzi atlaszt biztosít, akinek az alaprendelés keretében, vagy szeptember 8-áig a pótrendelés során azt megrendelte az iskola. Bővebben erről: ITT.

Atlaszok a pedagógiai gyakorlatban

A térképek célja, hogy az atlasz- és térképhasználat tanítását és készségszintre való fejlesztését támogassák. Az atlaszok minden tekintetben megfelelnek a kerettanterveknek és teljes körűen használhatók az érettségin is.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.