8
dec
Ludas Viktor

Az OFI munkatársai nívós nemzetközi projektben vettek részt

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az OFI két munkatársa, Dr. Varga Attila és Réti Mónika részt vettek "Schooling for Sustainable Development in Europe" című kiadvány megírásában. A kötetről számos külföldi szakmai blog is elismeréssel írt, ezen felül a New York Times is recenziót jelentetett meg róla. A kiadvány értékét mutatja, hogy a világ összes országába eljut.

Az UNESCO 2005-2014 között hirdette meg a "Fenntartható Fejlődésre Nevelés Évtizede" programot (http://www.unesco.hu/termeszettudomany/fenntarthato-fejlodesre). Ennek a programnak a keretében célul tűzték ki, hogy a világ oktatási rendszereiben, horizontális prioritásként, minden szinten lépéseket tegyenek a fenntartható fejlődésre nevelés irányába.

A Springer Kiadó által felkért szerkesztők a fenntartható fejlődésre nevelés témájában jelentős elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Reiner Mathar a Hesseni Oktatási Minisztérium szakértője és Rolf Jucker, több egyetem vendégprofesszora és a svájci  országos környezeti nevelési központ vezetője is pedagógusként kezdték pályájukat, így a fenntartható fejlődésre nevelés elveit gyakorló tanárként is alkalmazták, későbbi szakmai pályájuk révén azonban globális rendszer szinten is látják ezeket a törekvéseket.

A szerkesztők szakmai irányításával a világ vezető szakértőit kérték fel a kötet egyes fejezeteinek megírására, amelyek a fenntartható fejlődésre nevelés általános, nemzeteken átívelő kérdéseit tárgyalják (mint például a kulturális örökség megőrzését, az iskola mint közösség működését, a szociális tanulás jelentőségét). Ezeket egészítik ki néhány európai ország értékes gyakorlatát bemutató fejezetek, amelyek képet adnak arról, milyen kihívásokkal küzd a fenntartható fejlődésre nevelés, és milyen eredményeket hozott az UNESCO évtized kezdeményezése. A 13 példa között szerepel Magyarország is, amely az ökoiskola hálózat felépítésével, és az ehhez kapcsolódó rendszerbe szerveződő törekvésekkel együtt tanulságos példát ad. Ennek a fejezetnek négy szerzője között az OFI munkatársa, Dr. Varga Attila és Réti Mónika is szerepelnek. A munka során a szerzők érdekes szakmai kihívással szembesültek: az elmúlt évtized történéseit rendszer szinten, és a nemzetközi közvélemény számára érthető módon tekintsék át, emellett pedig lehetőséget kaptak arra, hogy a terület nemzetközi szinten legelismertebb szakértőivel együtt gondolkodjanak.

A kötetről többek között a New York Times is recenziót jelentetett meg, és az a kiadó révén a világ összes országába eljut. Számos külföldi szakmai blog is elismeréssel ír a kötetről.

http://www.springer.com/social+sciences/population+studies/book/978-3-319-09548-6

Google Books link:

http://books.google.hu/books?id=AWsaBQAAQBAJ&pg=PA69&lpg=PA69&dq=schooling+for+sustainable+development+in+europe++new+york+times&source=bl&ots=Scf0vQBsUV&sig=ATRbSsOV4W7BZBuuba-Qs9Dz2E0&hl=fr&sa=X&ei=zoWFVKXVC4blUo6pgAg&ved=0CEIQ6AEwBA#v=onepage&q=schooling%20for%20sustainable%20development%20in%20europe%20%20new%20york%20times&f=false

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.