26
szep
Ludas Viktor

Az Iskolai Közösségi Szolgálat témanapja

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2014. szeptember 26-án a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban témanapot szervezett az iskolai közösségi szolgálat megvalósításában érintett pedagógusok, fogadóintézmények és diákok számára, ahol többek között átadták a „Segítő diákok 2014.” pályázat díjait.

Dr. Bodó Márton köszöntőjét követően a résztvevők kerekasztal beszélgetésen osztották meg tapasztalataikat. Rubovszky Rita a Patrona Hungariae Gimnázium igazgatója kiemelte, hogy az iskolában számos módja van az önkéntességnek. Mivel az intézményben inkluzív nevelés zajlik, ezért rengeteg lehetőség adott a hátrányos helyzetűek segítésére. Hutai László a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett intézményben már évek óta működik az Iskolai Közösségi Szolgálathoz hasonló „KEKSZ” program, aminek nagy sikere van. Külön kiemelte a koordinátorok nagy szerepét, elhivatottságuk fontosságát. Orbán Balázs a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója jelezte, hogy aki legalább egyszer életében önkéntességben részt vesz, az nagy eséllyel a későbbiekben is elkötelezett marad a közösség önkéntes építésével kapcsolatban. Szitó Imre pszichológus kiemelte, hogy a tanulók az Iskolai Közösségi Szolgálat hatására megtanulnak felelősséget vállalni embertársaikért. Kövesdy Katalin a Cseppkő Óvoda igazgatója a felnőtt példaképek (szülők, pedagógusok) fontossága mellett hangsúlyozta, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat egyik nagy eredménye az érzékenyítés.

Rövid szünet után „Hogyan készítsük fel a diákokat a közösségi szolgálatra?” címmel Vörös Andrea, az „ IKSZ életciklusával kapcsolatos feladatok” címmel Molnár Karolina, míg „Hogyan mutassuk be közösségi akcióinkat? (Fotó, videó, közösségi média, stb.)” címmel Ludas Viktor tartott szakmai műhelyfoglalkozást.

Ezt követően a díjazott fogadóintézmények, pedagógusok és diákok mutatták be jó gyakorlataikat, majd Dr. Dobszay Ambrus adta át a „Segítő diákok 2014.” pályázat díjait.

Díjazottak:

Pedagógus kategória:

1. helyezett: Tóth Marietta Eötvös Lóránd Szakközépiskola és Szakiskola, Budapest
2. helyezett: Szalay Júlia Herman Ottó Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Kollégium
3. helyezett: Kecskeméti Ildikó Mezőberényi Petőfi Sándor evangélikus gimnázium és kollégium

Fogadóintézmények kategória:

1. helyezett: Herman Ottó Múzeum - Mlakár Zsófia
2. helyezett: Élettér Egyesület - Bazsánt Tamás
3. helyezett: Bárczi Módszertani Központ - Feketéné Poré Mária
3. helyezett: Pécsi Normandia Lions - Tóthné Papp Éva
4. helyezett: Központ Egyesület - Bálega János

Oklevélben részesül még a Páli Szent Vince Óvoda és Szentendre Város Önkormányzata.

Diák kategória:

1. helyezett: Takács Domonkos - Kiskunlacházi Szakközép- és Szakiskola
2. helyezett: Ruzsa Dániel - Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola
2. helyezett: Csollány Martin - Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola
3. helyezett: Schöffer Rebeka - Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola
3. helyezett: Bartos Viktória - Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.