9
nov
Hegedűs Mihály

Az Év Homlokzata – érték az építészetben című pályázaton, műemlék kategóriában nyert a Tündérpalota

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet székháza, melyben a Pedagógiai Könyvtár és Múzeum működik, első helyezést nyert a rangos építészeti megmérettetésen.
 

Magyarország egyik legrangosabb és legjelentősebb díjazású pályázatának célja, hogy új és felújított épületek esetében értékelje a mai magyar építészet értékteremtő házait, a homlokzatok kialakítását, illetve elismerje azokat az építészeket és kivitelezőket, akik ezeket létrehozták. A díj alapítója és fő támogatója, a Baumit Kft.

Az Év Homlokzata 2016 műemlék-felújítás kategória legjobb pályázata építész és kivitelező közös nevezése lett, amelyet az építész Műép Építőmérnöki Kft. (Hőnich Henrik, Dr. Szabó László, Zepkó Ferenc, Kaczurné Molnár Ágota tervezők) és a kivitelező RózsaÉp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (ügyvezetője Darida Olivér) nyújtott be, a Budapest VIII. kerület, a Könyves Kálmán kőrúton felújított Tündérpalota, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet székházának épületére.

A műemlék kategóriában a zsűri a Budapesten, a VIII. kerületben, a Könyves Kálmán körúton található Tündérpalotát, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kezelésében lévő épületet választotta az Év Homlokzata 2016 pályázat egymillió forintos kategória-díjas épületének. A pályázatot az építész és a kivitelező cég közösen adta be, így mindkét közreműködő osztozik a díjon. 

A Tündérpalota 1909-1911. között Kőrössy Albert tervei alapján a Tisztviselőtelepi Magyar Királyi Állami Gimnázium számára épült. A második világháborúban erősen megsérült, majd a későbbi helyreállítás nem volt megfelelő, az épület szinte a végsőkig lepusztult. A nemrégiben, pályázati forrásból elkészült energetikai felújítás során az örökségvédelmi hivatal bevonásával újjászületett a szecessziós homlokzat is, ablakcsere, fűtéskorszerűsítés és napenergia hasznosítás történt.

Vidor Győző, a pályázat zsűrijének tagja, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a díj átadásakor elhangzott méltatásában így jellemezte az épületet: „A Tündérpalota tiszta színvilágával, finom vakolatdíszeivel olyan színvonalon élesztette föl az alvó szecessziós szépséget, hogy az mindenképpen első díjat érdemelt!”

További díjazottak és információk itt.
 

 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.