14
nov
Ijjas Tamás

Az EKE OFI a XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A 21-ik alkalommal Hajdúszoboszlón megrendezésre kerülő szakmai konferencia plenáris programjában Valaczka András az EKE OFI főigazgató-helyettese és Gábor Béla az EKE OFI EFOP-3.2.2 projektjének szakmai vezetője  is előadást tartott. Az előadások EFOP-3.2.2 projekt keretében valósultak meg.

Valaczka András az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgató-helyettese Digitális tananyag és tartalomfejlesztés az EKE OFI-ban című előadásában hangsúlyozta, hogy a tankönyvek vizuális tervezésének egyre nagyobb szerepe van, ahogy a digitális világban is kiemelkedik a képi megközelítés szerepe. Kiemelten foglalkozott az EKE OFI SNI-s tanulóknak készült új fejlesztéseivel, külön is említve az Önkiszolgálás tantárgyhoz készült kiadványt, ami korszerű nyomdatechnikai eszközökkel, kipattintható, fóliázott elemekkel segíti hozzá a középsúlyos fokban értelmileg sérült diákokat, hogyan küzdjenek meg a mindennapi kihívásokkal, pl. hogyan használják a vécét vagy az evőeszközöket.

Gábor Béla, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet EFOP-3.2.2 projektjének szakmai vezetője Tanítás és tanulás a digitális térben – az EFOP-3.2.2 fejlesztései címmel adott elő. Bemutatta a megújult Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztéseit, valamint ismertette a (jelenleg még ugyan nem publikus) okostankönyvek felépítését, előnyeit és fejlesztésének legfontosabb lépéseit. Az okostankönyvekbe beépített okosfeladatok előnyeiről elmondta, hogy adaptívak, összetett értékelést tartalmaznak, élményeken keresztül vezetik és tanítják a feladatot megoldó gyerekeket, és többek között differenciálásra is alkalmasak. Jelenleg 24 különböző feladatmotort fejlesztettek az okosfeladatokhoz, ami egyedülállóan nagy szám ezen a téren. Végül a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek számára fejlesztett okostankönyveket, digitális feladatokat ismertette.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.