6
máj
Ludas Viktor

Algyőn, Dunaújvárosban és Dombóváron folytatódik az ÖKOISKOLA ROADSHOW

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával, nagy érdeklődés mellett tartotta meg az első Ökoiskola népszerűsítő eseményt április végén az egri örökös ökoiskola. A részletes program a cikk alján.

A rendezvényt Eger egyik örökös ökoiskolája, az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógia Intézet szervezte a Föld napi programsorozat részeként.

A szomszédos tanintézményekből érkezett több mint száz diák és a pedagógusok csoportos foglalkozásokon, játékos bemutatókon vettek részt. A Víz Világnapján meghirdetett rajz-, videó- és fotópályázat nyertesei személyesen a svájci konzultól és az egri alpolgármestertől vették át az ajándékokat, melyeket többek között a Svájci Nagykövetség Svájci Hozzájárulási Programirodája, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az Országos Erdészeti Egyesület, a gyöngyösi Mátra Múzeum, az Egererdő Zrt. és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet biztosította.

Egerben már három ökoiskola és négy örökös ökoiskola működik, s a régióból a május 4-iki címpályázat beadási határidőig szép számmal érkeztek pályázatok. A fokozott érdeklődéshez az egri gyakorlóiskola is hozzájárulhatott, hiszen az ökoiskola bevált, jó példáit ismerhették meg mindazok, akik a mikroszkopizálás, a vízminőségvizsgálat rejtelmei és a természetvédelmi feladatok mellett beültek a pódiumbeszélgetésre. Mezei Sándorné pedagógus fényképekkel gazdagon illusztrált előadásában bemutatta, milyen úton haladva váltak a gyerekek környezettudatossá és milyen iskolai és szabadidős foglalkozásokkal vonták be a diákokat a környezeti kultúra fejlesztése érdekében. A Főiskola pedagógus hallgatói kerekasztal-beszélgetést szerveztek a gimnazisták részére a környezeti problémákról és az egyén alkalmazkodó képességéről, a környezetbarát életvitel lehetőségeiről.

Az OFI ökoiskola roadshow-ja izgalmas programokkal folytatódik. Májusban a dél-alföldi, a közép-dunántúli és a dél-dunántúli diákok, tanítók, tanárok tekinthetnek be egy-egy ökoiskola mindennapjaiba, ismerhetik meg a címmel járó és a címet jelentő elismerést és különleges gondolkodást. Azt a szemléletet, amely szerint a környezeti nevelő – bármely pedagógus – munkatársaival, iskolájával, annak környezettudatos értékrendjével és működtetésével összhangban, települése értékeire és közösségeire támaszkodva a legsikeresebb. Ez az úgynevezett egész iskolás megközelítés egyrészt minden tanulásszervezési formára értelmezhető, másrészt, példamutatása révén, ez a leggyorsabb út a fenntarthatóbb életvitelhez.

A Madarak és Fák napja programsorozat részeként május 8-án az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola, május 11-én Dunaújvárosban a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola, Kollégium, május 27-én pedig a dombóvári Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium tart ökoiskolai nyílt napot az érdeklődők számára.

Algyőn megyei természetismereti vetélkedőn mérik össze képességeiket az alsó tagozatosok. A programban szerepel még a Herman Ottó Vándortanösvény bejárása a Szegedi Interaktív Természetismereti Tudástár „idegenvezetésével”, és foglalkozások a következő témákban: év élőlényei, energia park, erdei iskola, természetjárás, valamint komposztáló bemutató a Csemete Egyesület, és fűszerbemutató az Ezerjófű Egyesület közreműködésével.

Dunaújvárosban madáretető-készítő versennyel, arborétum-látogatással, állatsimogatóval készülnek az ökoiskola roadshow szervezői.

Dombóváron a diákcsapatok túrát tesznek a Konda-patak völgyében, ahol környezet-, és természetvédelemmel kapcsolatos játékokat kapnak.

A szervezők olyan pedagógusok jelentkezését várják, akik iskolája már felfedezte az ökoiskolává válás érdekességét, ezért tapasztalatot és kapcsolatokat keresnek. A roadshow helyszínén és idejében ingyenes ökoiskola mentorálást végeznek a regionális ökoiskola és zöld óvoda forrásközpontok, az SH/4/5 Ökoiskola és Zöld óvoda hálózat bővítési projekt részeként. A projekt céljai a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése és a Natura 2000 területek ismertségének növelése. A mentorálásra jelentkezni lehet az OFI ökoiskola-zöld óvoda irodájában az sh45@ofi.hu címen vagy a roadshow-t tartó intézményben. A hálózatfejlesztési projekt révén a roadshow-t és a mentorálást is a Svájci-Magyar Együttműködési Program biztosítja.

Június 5-én, a környezetvédelmi világnapon indul a Zöld Óvoda Roadshow is, Kecskeméten a Corvina Óvoda Ifjúsági Úti Tagóvodája szervezésében. A városból és a környező településekről érkező nagycsoportos óvodások részére az Arborétum területére szerveznek játékos foglalkozásokat, miközben bemutatkozik a szervező, egyben a Földművelésügyi Minisztérium egyik Bázisóvodája.

Az öt ökoiskolai és öt zöld óvodai címnépszerűsítő roadshow állomáson a köznevelési intézményekből érkező pedagógusok számára a mentorálásban, szakmai felkészítésben való részvétel ingyenes.

Háttérinformációk az ökoiskola címről:

Az idén tizenegy éves Ökoiskola Hálózathoz jelenleg 746 iskola tartozik. A cím népszerűségét mutatja, hogy a tavaly decemberi ünnepségen 122 iskola nyerte el első vagy második alkalommal az Ökoiskola, és 52 az Örökös Ökoiskola minősítést. Az önértékelésre alapozott ökoiskola címpályázat idén március közepén jelent meg. A címpályázat folyamatosan beadható, a következő értékelési határnap idén szeptember 30. A sikeresen pályázó intézmények három évig használhatják az Ökoiskola címet. Eközben számíthatnak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakembereinek segítségére, valamint a környezettudatos iskolák egymást segítő hálózatára: tapasztalataikra a környezeti nevelés egész intézményes megvalósításában, jó gyakorlataikra, és a találkozókra, ötletbörzékre.

Az Ökoiskola minősítés mellett lehetőség van az Örökös Ökoiskola címre is pályázni. Ha egy intézmény egymást követően két alkalommal elnyerte az Ökoiskola minősítést, azaz legalább hat évig környezettudatosságra, fenntarthatóságra oktatta-nevelte diákjait, és a tantervében valamint az intézmény működésében a környezeti nevelés elvei határozottan érvényesülnek, elnyerheti az örökös tagságot.

A nyílt pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hirdette meg a magyarországi székhelyű nevelési-oktatási intézmények számára. A részletes kiírás az ofi.hu/okoiskola oldalon olvasható.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.