A TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása kiemelt projekt szakmai megvalósítói többször szembesültek azzal, hogy a szakmai közvélemény, a vonatkozó jogszabályok, de még a projektben együtt dolgozó szakemberek körében sem egységes bizonyos fogalmak használata és értelmezése. Mind az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben a projekt megvalósításán dolgozó szakemberek, mind a konzorciumi partnerek részéről megfogalmazódott az igény egy közös fogalomtár kialakítására.

A fogalomtár elkészítésének elsődleges célja az volt, hogy minden – a pedagógusok szakmai támogatásához kapcsolódó fejlesztésekben érintett szereplő – a használt fogalmakat egységesen értelmezze és használja.

Bár ez a fogalomtár elsődlegesen a TÁMOP 3.1.5/12 kiemelt projektet megvalósító konzorciumban dolgozó fejlesztők számára készült, megismerése fontos a projektben képzésre kerülő, illetve dolgozó szaktanácsadók, szakértők, tanfelügyelők, illetve az általuk meglátogatott pedagógusok számára is.

Ez, az OFI által készített Fogalomtár és az Oktatási Hivatalban az Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez című dokumentumban lévő fogalomtár kölcsönösen kiegészítik egymást.

Jelen dokumentum a fejlesztési folyamat során felmerült és használt, a pedagógusok szakmai támogatásához kapcsolódó fogalmaknak a korszerű pedagógiai szakirodalomra, iskolafejlesztési tapasztalatokra épülő, a fejlesztők által elfogadott meghatározását tartalmazza. A fogalmak szoros ABC sorrendben jelennek meg, az összetartozó fogalmak közötti kapcsolódásokat à jelöli.

Az itt közreadott fogalomtár a fejlesztők szándéka szerint a projekttel együtt élő, folyamatosan változó dokumentum. A projekt megvalósítása újabb fogalmak kerülhetnek bele, illetve sor kerülhet a meglévő meghatározások pontosítására, bővítésére. Várhatóan ilyen kiegészítés lesz az azonos értelmezést segítő magyarázatok, illetve példák.

A fogalomtár letölthető innen: Fogalomtár

Csatolmány: 
Tudástár: 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.