Az Europass egy személyi dokumentumcsomag, amelyet az állampolgárok végzettségeik, az oktatásban és képzésben megszerzett szaktudásuk, készségeik bemutatására, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására használhatnak Európában.

Az Europass dokumentum rendszer 5 alapdokumentumot foglal magában:

1. Europass önéletrajz (European CV)

2. Europass nyelvi útlevél (European Language Portfolio)

3. Europass bizonyítvány kiegészítő (Europass Certificate Supplement)

  • a szakképesítések részletes leírását tartalmazza idegen nyelven: a szakmai kompetenciákat, a tanulmány pontos tartalmát, jellegét, szintjét, valamint a betölthető foglalkozások körét.

4. Europass oklevélmelléklet (Diploma Supplement)

  • a felsőoktatásban megszerzett tudást írja le

5.  Europass mobilitási igazolvány (Europasss Mobility)

Az Europass CV és az Europass nyelvi útlevél letölthetők a www.europass.hu oldalról.

 

Az Oktatási Hivatal Szakmai Vizsgaközpontjában az Europass bizonyítvány kiegészítőt igényelhetik meg. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő igénylése az alábbiak szerint történik:

Az Europass bizonyítvány kiegészítőt minden végzett vizsgázó írásban kérvényezi az OKJ bizonyítványban megjelölt vizsga szervezőjétől (Oktatási Hivatal). Az Europass bizonyítvány kiegészítőt minden 2008. november 1-jét követően megszervezett azon szakképesítő vizsgákra tudjuk kiállítani, melyek szerepelnek a 2001-ben kiadott Országos Képzési Jegyzékben.

Az írásbeli kérelemhez elegendő kitölteni a letölthető igénylőlapot, és az OKJ bizonyítvány másolatával együtt az igénylőlapon megadott címre eljuttatni.

Munkatársaink az igénylőlap beérkezését követően állítják ki az eljárási díj számláját (mely a mindenkori minimálbér 5%-a, 2020-ban 8.050,- Ft/bizonyítvány/nyelv).

A számla ellenértékének beérkezését követően az Europass bizonyítvány-kiegészítő személyesen vagy postai úton vehető át.

A 2019. január 1. után vizsgázók számára az angol nyelvű Europass bizonyítvány-kiegészítő ingyenesen és elektronikus formában kerül kiadásra (külön kérésre papír alapon). Német-francia-spanyol-olasz nyelveken díja a mindenkori minimálbér 5%-a, 2020-ban 8.050,- Ft/bizonyítvány/nyelv.

További tájékoztatást munkanapokon Kőrösi Ágnes ad a 30/571-4733-es telefonszámon.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.