Raktári szám: 
NT-56500
ISBN: 
978-963-19-6443-1
Szerző: 
Kiss Sándorné
Dr. Sato Noriko
Dr. Székács Anna
Horváth Krisztina
Megjelenés éve: 
2011
Műfaj: 
tankönyv
Tankönyvjegyzék: 
Igen
Iskolatípus: 
középiskola
gimnázium
Évfolyam: 
10. évfolyam
11. évfolyam
12. évfolyam
9. évfolyam
Tantárgy vagy témakör: 
japán nyelv
Iskolai ár: 
3 580Ft

A Dekiru az első olyan magyarországi japán tankönyv, amely japán és magyar anyanyelvű tanárok közös munkájával jött létre, és több évtizedes hiányt pótol.

A magyarországi diákok számára készült tankönyv az egységesített Nemzeti Alaptanterv, a Közös Európai Referenciakeret és az érettségi vizsga követelményrendszerére építve kezdő, illetve középhaladó szinten tanítja a japán nyelvet.

Mivel a japán nyelv teljesen más, mint az indo-európai nyelvek, ezért az írástanítástól a nyelvtanig, a szókincstől a nyelvi hagyományokig mindent másképpen kell tanítani és tanulni. Nyilvánvalóan nagy kihívás egy jó nyelvkönyvet megalkotni, ezért magyar és japán anyanyelvű tanárok egyaránt részt vettek az összeállításában. A két kötettel a szerzők szerint körülbelül 4-6 év alatt el lehet jutni a középfokú szintre.

A főszereplők japán és magyar fiatalok, akik japán és magyar helyszíneken élik mindennapi életüket, és valódi helyzetekben kell megfelelniük az adott kultúra elvárásainak. A szituációk, melyeket átélnek, az adott haladási szintnek megfelelő kifejezéseket tartalmazzák, gyakoroltatják.

Az alkotók elképzelése az, hogy a nyelvtanuló a japán nyelvi ismereteket a japán kultúra megismerésén keresztül szerezze meg. A tankönyv nem csupán a japán nyelven történő kommunikációt fejleszti, de segítséget nyújt az eltérő kulturális környezetben való tájékozódáshoz, viselkedéshez is.

A nyelvkönyv középiskolásoknak, kezdő egyetemistáknak, nyelvtanfolyami hallgatóknak készült, de az önállóan tanulók is eredményesen használhatják. A tankönyvek nyelvezete megfelel a társalgási köznyelvnek.

A tankönyvhöz CD is készült, a szavakat, kifejezéseket pedig egy önálló füzetben találja az olvasó.

A Dekiru 1 c. japán nyelvkönyv a Szép Magyar Könyv Versenyen díjat nyert

A tankönyv szerkezete

A tankönyv három fő részből áll: törzsanyagból, nyelvtanból és függelékből. A könyvben minden 4. leckét olyan oldalpár követ, amely a japán kultúrát hivatott bemutatni. A szó- és kifejezésanyag külön füzetben található. A CD melléklet szintén a tankönyv része.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.